Войти

🏗 Будівництво нових АЕС у Польщі має створити від 6 до 9 ГВт нових потужностей

🏗 Будівництво нових АЕС у Польщі має створити від 6 до 9 ГВт нових потужностей

Польська ядерно-енергетична програма (PPEJ) передбачає будівництво шести реакторів до 2043 року, тоді як перший з них має бути введено в експлуатацію вже в 2033-му. Шість енергоблоків мають додати від 6 до 9 ГВт потужності до енергосистеми Польщі.

Уряд вже обрав американську технологію Westinghouse для будівництва першого реактора, залишаючи собі простір для переговорів з іншими партнерами для будівництва наступних енергоблоків.

Втім, навіть 9 ГВт нових потужностей може бути замало для країни. У неофіційних розмовах можна почути про потребу Польщі в 15 ГВт ядерної енергії. Вона має стабілізувати зростаючу кількість відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), які все ще залежать від погоди та не мають доступу до великомасштабних накопичувачів енергії. Атом має замінити вугілля та забезпечити необхідну мінімальну потужність, до якої гнучко додаватиметься постачання з інших джерел, таких як газ або ВДЕ.

У Westinghouse заявляють про інвестиції в 20 млрд доларів у всю ядерну програму, припускаючи, що саме вони побудують усі шість реакторів на двох-трьох майданчиках, що дасть Польщі 7200 МВт ядерної енергії до 2043 року.

Польща також підписала з Південною Кореєю угоду про будівництво другої АЕС. Перемовини щодо будівництва корейською компанією KHNP другої атомної електростанції можуть бути елементом торгів щодо моделі фінансування з американцями чи спробою шукати розширення програми, вважає аналітик Войцех Якубік.

Нагадаємо, Westinghouse – багаторічний надійний партнер ДП «НАЕК «Енергоатом». Компанії підписали угоду про будівництво в Україні дев'яти нових енергоблоків за технологією АР1000. Енергоатом вже розпочав реалізацію проєкту з будівництва 5-го та 6-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС, який планується завершити до 2029 року.

rp.pl/opinie-polityczno-spoleczne/art37451461-polityka-kontra-atom">rp.pl/opinie-polityczno-spoleczne/art37451461-polityka-kontra-atom

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
🏗 Будівництво нових АЕС у
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/18538-katar-pidpisav-27-richnu-ugodu.html