Войти

Україна VS росія: потенціал рідкісноземельних металів

Україна VS росія: потенціал рідкісноземельних металів

Група рідкісноземельних металів підпадає під визначення «критичні матеріали». Вони необхідні для військової промисловості, комп’ютерної техніки, високоточної оптики, смартфонів. UBNow продовжує цикл матеріалів с співзасновником аналітичного центру «Український інститут Майбутнього» Анатолієм Амеліним, чим Україна може замінити рф на світовому ринку.

Світові тенденції
Росія та Китай контролюють близько 70% критичних матеріалів у світі. Китай відмовив в експорті США галія та германія. Ці мінерали присутні і в Україні. Але в нас немає державної стратегії. В Європі така політика є. Вона спрямована на зниження залежності від рф та Китаю. Вони розробляють свої запаси. Якщо виробництво рідкісноземельних металів стає економічно не вигідним, то галузь датує держава. Україна має достатню кількість запасів критичних матеріалів, які потрібні США та Європі.

Ризики для бізнесу є
Входити в такий бізнес зараз ризиковано не лише через війну. А й адміністративні зміни, як наприклад податкова політика, отримання лізензій. Тому, щоб залучити інвесторів, в першу чергу, необхідно зафіксувати чіткі правила гри. Наприклад, державна політика на 10-20 років фіксує гарантовану дохідність – умовно 15%. А також дає держані гарантії та страхування на воєнний час. Коли ти поставляєш світу сировину для технологічних виробництв, ти стаєш у позицію, з якою варто рахуватися.

Запаси та перспективи України
Цирконій і скандій зосереджені в значних обсягах, але видобуток не ведеться. Видобуток оксиду танталу, ніобію та барилію ведеться на Малишівському і Вовчанському родовищах – тобто на 2 з 6 існуючих. Запаси літію в Україні – найбільші в Європі. Україна потребує інвестицій як у розвідку, так і у видобуток. За 10 років виробництво рідкісноземельних металів зросло більш ніж у двічі  - до 240 тис тонн. До 2025 року попит становитиме 304 тис тонн. Ринок таких металів оцінюватиметься у ₴14 млрд.

Більше матеріалів Анатолія Амеліна читайте в його телеграм-каналі

UBNow > Підписатися
Україна VS росія: потенціал рідкісноземельних
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/75356-chislo-pogibshih-v-rezultate.html