Войти

Україна VS росія: газовий шанс

Україна VS росія: газовий шанс

UBNow розпочинає цикл матеріалів с співзасновником аналітичного центру «Український інститут Майбутнього» Анатолієм Амеліним, чим Україна може замінити рф на світовому ринку.

Втрати росії у світовій економіці. Сьогодні рф - лідер за кількістю санкцій – їх 14 тис. Ряд російських товарів не потрапляють на світові ринки - вугілля, нафта, залізо, сталь, алюміній, цемент, хімікати, деревина, пластмаси, алмази, машинобудівна продукція тощо. У 2022 році ВВП росії впав на 2,2%, в цьому році прогнозуємо – менше 3%.За прогнозами МВФ до 2027 року частка рф у світовій економіці знизиться до 2,3% з довоєнних 3,4%. Санкцій не достатньо, їх потрібно посилювати. Оскільки основними торговими партнерами росії лишаються ЄС та США. Проте частка рф в імпорті ЄС все таки впала з 9,5% у грудні 2022 до 4,3% між у лютому 2022.

Газовий шанс України. До 2030 року доля росії на міжнародному газовому ринку знизиться з 30% до 15%. Експорт російського газу скоротився вдвоє. При збереженні санкцій такі сценарії будуть продовжуватися. Вже зараз Україна повинна скористатися цим шансом. Україна займає друге місце в Європі - має 1,2 трлн куб м газу. У звітах Міжнародного енергетичного агентства згадується Юзівська площина - ще 3,6 трлн куб м газу. Тобто запаси газу в Україні оцінюються 5,4 трлн куб м. Це робить Україну першою країною в Європі за підземними запасами газу. Наша країна десятиліттями купувала російський газ, не розробляючи свої запаси. Це ні що інше як диверсія.

Що може зробити Україна
Внутрішня річна потреба України - 30 млрд куб м. В Укргазвидобуванні найбільша кількість свердловин в Україні – близько 2,5 тис. За 3-5 рокі при ефективному допуску до надр та розвідувалних робіт можемо вийти на видобуток того обсягу газу, який Україна споживає сама. Наступні 5 років можемо працювати, щоб зайняти до 10% євроринку. Потрібно залучати компанії з капіталом та технологічним обладнанням. І звісно надавати їм гарантії.

Більше матеріалів Анатолія Амеліна читайте в його телеграм-каналі

UBNow > Підписатися
Україна VS росія: газовий шанс
Україна VS росія: газовий шанс
Україна VS росія: газовий шанс
Україна VS росія: газовий шанс
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/73706-horvatija-peredala-ukraine-vertolety.html