Войти

НЕП повертається: що не так з економічної політикою в Україні

НЕП повертається: що не так з економічної політикою в Україні

UBNow продовжує вивчати Нову економічну політку України. Чому Україна не може зробити економічний прорив, ми запитали співзасновника аналітичного центру «Український інститут Майбутнього» Анатолія Амеліна.

Україна не має довгострокової
економічної стратегії.
В країні відсутня системна економічна політика, яка була б прийнята та реалізовувалась усіма суб'єктами.
Існуючі документи не містять чітких вимірних цілей та є деклараціями без відповідальності.
Неузгоджена, а часто й суперечлива політика НБУ, економічного блоку уряду та ВРУ посилює дисбаланси в економіці та веде країну до економічного колапсу. Немає послідовності та злагодженості дій, всі економічні суб’єкти діють як «лебідь, рак і щука» у своїх інтересах.

Що блокує економіку зараз
В Україні немає лідера, відповідального за економічні реформи. Немає комплексної стратегії розвитку економіки, інфраструктури - транспортної, енергетичної, цифрової.
А фіскальна політика не виконує функцію стимулювання. Відбувається ще більша фіскалізація, ускладнення адміністрування, збільшення зарегульованості бізнесу. Зростає і до того висока доля тіньової економіки.
В країні практично немає доступу до капіталу для розвитку бізнесу. У банківській системі «поховано» понад 325 млрд грн, які вкладені в депозитні сертифікати НБУ. А можна ж замість цього кредитувати бізнес та запускати економіку.
Ціноутворення певних секторів, зокрема енергетичного, не є ринковим. Це відштовхує інвесторів та притік капіталу до них. Права інвесторів не захищені.
Кардинально змінився з початку війни ринок праці. Він став підпорядкованим роботодавцям. І держава продовжує посилювати права останніх.
Фінансова допомога, яку отримує Україна, неефективно використовується. Ресурси направляються не на розвиток економіки та створення бази для майбутнього зростання (та повернення боргів), а в основному на «проїдання». Виключення – військові цілі.

Більше матеріалів Анатолія Амеліна читайте у його телеграм-каналі

UBNow > Підписатися
НЕП повертається: що не так
НЕП повертається: що не так
НЕП повертається: що не так
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/58336-zafiksirovana-aktivnost-dalnih-strategicheskih-bombardirovschikov.html