Войти

Попит на будівельників росте

Попит на будівельників росте. Проте їх в Україні вже не вистачає

UBNow поспілкувався з засновником та керівником будівельної компанії VERTEX GROUP, резидентом бізнес-клубу INSPIRA Дмитром Харченком.

Фахівців мало, конкуренція росте. Ціна роботи будівельників збільшується
Забудовники відновили роботу. Девелопери починають боротися за фахівців. Багато будівельників на фронті. Дехто зміг виїхати - працює за кордоном. На спеціалістів, які залишились великий попит. Ціни на їх послуги ростуть. Вони і далі будуть зростати. Буде боротьба за тих, хто може «швидко, якісно, недорого». Всі забудовники хочуть працювати швидко і якісно. То слово «дорого» вже відійде на інший план.

В ціну роботи будівельника закладають ризики
Підрядники підвищують ціни на послуги через ризики. Це більш складна логістика, яка може призвести до втрат. Якщо будівельник бере роботу на 2-3 місяці десь за містом, то блок-пост проїхати точно доведеться. Тут може бути перевірка документів і вручення повістки. Залучення персоналу ускладнилося і на довгі дистанції. Особливо у східні регіони та Київ.

Що мають робити держава і бізнес
Держава має задавати правила, регулювати відтік будівельних спеціальностей. Зараз це безконтрольно. Необхідно максимально прибирати застарілі «безкоштовні» спеціальності. Залишати затребувані.
Зараз багато різних курсів, бо треба нішеві знання, яких виші на дають. Щоб бути прогресивним та конкурентним спеціалістом, зі світовим масштабом, вищої освіти не досить. Вона може і нашкодити своїми рамками.
Маємо думати категоріями, які спеціалісти потрібні Україні через 5-7-10 років. Все прорахувати. Ми як бізнес готові наймати людей і платити їм зарплатню. Але спочатку їх треба навчити. Ми можемо виступити ініціаторами цих змін спільно з державою. Тобто ми разом можемо зробити прорив. Бізнес розуміє, які спеціалісти потрібні на 5 років вперед. Держава може зараз закласти фундамент в навчальних закладах. Через 5 років випустяться уже інноваційні спеціалісти, які будуть робити круті проєкти.

UBNow > Підписатися
Попит на будівельників росте
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/51780-bilshe-virju-v-pidriv-zaes.html