Войти

Європейський транзит для української агропродукції стоїть: що далі

Європейський транзит для української агропродукції стоїть: що далі

Чим це може обернутися для українських аграріїв та переробників. Ексклюзивно UBNow поспілкувався з Борисом Шестопаловим – СЕО та акціонером групи компаній HD-Group –національний виробник муки, хліба та кондитерських виробів.

Фури стоять. Затрати ростуть
Швидкість перевезень української сільгосппродукції упала до нуля. З якістю зернових нічого не буде. Але логістичні витрати зросли. Треба оплачувати простой транспорту та додаткову зарплатню персоналу.

Які прогнози
Прогнози на врожай для північної півкулі позитивні. Це може призвести до падіння ціни. Тож велика кількість врожаю, падіння цін на нього та додаткові логістичні витрати зараз погіршать економічну ситуацію для українських аграріїв.

Треба пам’ятати – ми єдина ланка виробничого процесу. Якщо у аграріїв будуть проблеми з реалізацією свого врожаю, вони наступного року просто зменшать посіви. Ми і так втратили посівні площі через заміновані та тимчасово окуповані території. Власники агрокомпаній будуть переходити на висадку більш економічних сортів, але з високою питомою вартістю. Це технічні культури – рапс та соняшник.

До чого призведе
Це тривожна практика. Якщо ситуація не буде нормалізована, наступного року в Україні може бути проблема з зерновими. Я не кажу про те, що їх буде недостатньо. Але ціна на них зросте. Як результат зросте вартість на традиційні готові продукти українського столу.
Проблематика зовнішнього ринку буде впливати на ситуацію і з внутрішніми цінами.

Як врегулювати
Задача, яку має вирішити виключно уряд. Ситуацію можна було спрогнозувати. І вести діалог з аграрними блоками країн Європи щодо правил ввезення української продукції. Тепер це будуть складні і довгі переговори. На мій погляд, вони можуть завершитися вводом у ряді країн ЄС ввізних квот, за якими відвантажуватиметься українська аграрна продукція.

UBNow > Підписатися
Європейський транзит для української агропродукції
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/43531-orban-snova-poet-difiramby-kremlju.html