Войти

Забудовники підняли ціни на нові квартири

Забудовники підняли ціни на нові квартири. Аналізуємо

За час повномасштабної війни в Україні подорожчало нове житло. Рекордсмени у піднятті цін -  Львів, Івано-Франківськ. Тут вартість квадратного метра зросла на 70%. У Києві, Одесі, Дніпрі - на 40−50%.

Найвища вартість за 1 «квадрат» у Києві -  46,7 тис. грн, далі Львів — 45,4 тис. грн і Дніпро — 41,7 тис. грн.

З чим пов’язані такі скачки вартості. Чи є попит і як зараз працюється забудовникам. UBNow ексклюзивно поспілкувався з засновником та керівником будівельної компанії VERTEX GROUP, резидентом бізнес-клубу INSPIRA Дмитром Харченком з Дніпра.

Попит на житло є?
«Є декілька факторів, які впливають на роботу будівельної галузі. Сила ЗСУ та майстерність ППО. Вони точно дають оптимізму. Є велика кількість відкладеного попиту, який люди починають реалізовувати. Це громадяни, які збирали на власне житло. Є і внутрішньо переміщені особи, які виїхали або втратили житло, і мають заощадження.

Інша категорія – інвестори, які залишились з грошима. Як правило, це професійні інвестори в нерухомість. Вони розуміють, що собівартість росте. Вони в діалозі з девелоперами. Проінвестувавши та фактично не займаючись бізнесом, вони можуть заробити 20-30% річних.»

Безперечно, сила ЗСУ зрушила будівництво з 0 на початку 2022. Тільки самі сміливі на початку війни продовжували будівництво в Києві та  Дніпрі. Що ж до інвесторів із грошима, то вони просто зробили релокацію своїх інтересів у більш спокійні регіони й тим самим ще більше підвищили там попит.

«У порівнянні з довоєнним періодом будується набагато менше. Пропозицій на ринку все менше. Бо більшість забудовників досить обережно продовжують свої проєкти, особливо у прифронтових регіонах. На заході Україні кількість проєктів, які продовжуються, зросла. Є проєкти, які не продовжились, – у Харкові та Запоріжжі. Тих, що продовжились, їх дуже мало, у порівнянні з тим попитом, що буде»

За результатами 2020 р найшвидші темпи будівництва були в Києві й області. Далі Львів, Одеса, Харків, Дніпро та Івано-Франківськ. Відрив Київа від Львова в 6 разів. А від Івано Франківська у 20 разів. Натомість рейтинг безпеки столиці Закарпаття сьогодні найвищий.

Чому ж зростають ціни?
«Підвищення цін на квартири в новобудовах диктує ринок будматеріалів і курс валют. Великий відсоток будматеріалів та устаткування - імпортні. Тому собівартість матеріалів та деяких послуг рахуємо в іноземній валюті. Ціни на це виросли. В іноземній валюті собівартість зросла, в залежності від відсотка іноземних та вітчизняних матеріалів, від 15% і вище… Прагматичні будівельні компанії, які вижили, рахують собівартість в іноземній валюті, щоб перестрахуватися і мати змогу працювати далі.»

Проведемо аналогії з тим же 2020 роком. Вартість метра в Києві близько 1200 уо. В Дніпрі 1000, Львів 800, Івано-Франківськ 500. Прагматичні будівельні компанії дуже диференційовано вираховують затрати та прибутки. Якщо в Києві та Дніпрі компанії, будуючи «за свої», трохи набавляють за ризик, то  у Львові та Івано-Франківську попит породив не пропозиції, а спекуляції. А в перспективі ці регіони очікує будівельний бум і будівельна корупція, які поки що йдуть поруч.

Як впливати на ціну – рецепт не наш. Розібратися з інвесторами-перекупами та не заважати будувати.

UBNow > Підписатися
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/48336-sud-izmenil-meru-presechenija-eks-glave.html