Войти

«Вітер» витіснить «сонце»

«Вітер» витіснить «сонце». Підприємства почнуть відмовлятися від мережевої електроенергії. А теплоенергетика «все»?

Про відновлювану енергетику в Україні та її потенціал говорили на зустрічі в CEO Club Ukraine. UBNow проаналізував, що діється зараз і чого чекати.

У війну споживання електроенергії скоротилось на 30%. У 2021 році генерація електроенергії складала 160 млрд кВт-годин на рік. Основні потужності в країні були: атомна енергетика – 13,8 млрд кВт-годин, ТЕС і ТЕЦ – 24 млрд кВт-годин, відновлювана енергетика – 8,45 млрд кВт-годин.

«13-14% всіх потужностей належать відновлюваним джерелам енергетики. У війну ми фіксуємо зниження виробництва альтернативної енергії з 8 до 5 млрд кВт-годин», - розповідає Олександр Донченко, аналітик Української асоціації відновлюваної енергетики.

За прогнозами до існуючих 5 млрд кВт-годин на рік від відновлюваних джерел енергетики до 20230 року Україна може додати ще 5 млрд кВт-годин.

Експорт є. Україна втратила металургію. Потрбно заміщувати цю експортну позицію новим товаром.
«Електроенергію швидко можна зробити. Є потужності, тож можемо отримувати гроші, продаючи енергію. Якщо не можемо продати в Україні – продаємо на експорт», - розповідає Сергій Євтушенко, засновник, керівний партнер та CEO «UDP Renewables», партнер «Unit City», кандидат в члени CEO Club.

В умовах війни Україна вже експортує електроенергію. Експорт до Польщі становить 75 мегаВат, до Молдови – 134 мегаВат, Словаччини – 200 мегаВат.

Прогноз розвитку відновлюваної енергетики. Найближчі 5 років теплові підприємства будуть виводити з експлуатації. Їх дорого обслуговувати і ще дорожче відновлювати після пошкоджень.

«Буде розвиватися вітроенергетика. Будуть нові технології – такі як energy storage та використання водню. В ЄС це десятиліття присвячене пілотним проєктам з водню. Україна може розвивати цей напрям. І це буде ще одна експортна позиція», - розповів Сергій Євтушенко.

Сонячної енергетики вже багато. Тож найближчі 3-4 роки нові об’єкти зводити не доцільно, не буде куди продавати.

Ціноутворення застаріле і економічно не вигідне підприємствам енергетики. Ціна на електроенергію в Україні формуються за моделлю, що адаптована до країни СНД під час радянського союзу.

«По суті у держави - соціальний договір з громадянами. А бізнес і економіка покривають дотації. Тарифи для домогосподарств сьогодні складає 1,68 грн, а бізнес в середньому платить 6 грн. Є і борги, які тягнуться роками. Необхідно уніфікувати тарифи в залежності від обсягів споживання», - пояснює Олександр Донченко.

Сергій Євтушенко
наголошує на введенні довгострокових правил гри і виконанні урядом своїх зобов’язань. «Галузь працює в ручному управління, немає ціноутворення – PSO та прайс-кепи вимивають ліквідність. В енергетику прийдуть інвестиції, коли будуть гарантії ринкових відносин. Доступ до кредитів має бути і у малих та середніх підприємств. Інакше цей бізнес стає бізнесом великих компаній, а не масовим», - каже експерт.

Вигода підприємствам. Відновлювана енергетика дозволяє кожному підприємству мати власну генерацію енергії. «Підприємство ставить сонячні панелі. Зменшує споживання і витрати на покупну електрику», - Сергій Шакалов, співзасновник і генеральний директор KNESS.

А дешеву сонячну енергію краще накопичити, щоб спожити у «дорогий час». Взимку енергію краще генерує вітер. Тобто сонце і вітер починають себе доповнювати. Підприємство з часом може взагалі відмовитися від покупної електроенергії.

UBNow > Підписатися
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/46584-v-bnr-obrazovalis-probki-na.html