Войти

⚠️ Переговори щодо створення демілітаризованої зони довкола Запорізької АЕС проходять досить складно

⚠️ Переговори щодо створення демілітаризованої зони довкола Запорізької АЕС проходять досить складно. Україна наполягає, щоб росіяни залишили територію ЗАЕС та вивели звідти важку техніку

Про це Міністр енергетики України Герман Галущенко, перебуваючи на одній з українських атомних станцій, розповів в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Атомна галузь, наголосив очільник Міненерго, є базовою для української енергетики, адже до початку повномасштабної війни частка ядерної генерації в загальному енергоміксі країни становила до 60%.

«На сьогодні всі блоки, які є на контрольованій українській території, перебувають в роботі й виробляють максимум електроенергії. І я впевнений, що найближчим часом і блоки Запорізької АЕС доєднаються до нашої енергосистеми як її невід’ємна частина», – підкреслив Герман Галущенко.

Він нагадав, що під час візиту до Парижу українська делегація на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем зустрічалася з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Й однією з ключових тем цієї зустрічі стало питання деокупації ЗАЕС.

«Дійсно, ідуть перемовини. Йдеться про зону нейтральності як на самій станції, так і навколо неї. Перемовини досить складні», – зазначив міністр. І розповів, що наразі сторони домовилися про роботу постійних місій МАГАТЕ не тільки на ЗАЕС, а на всіх атомних об’єктах України.

Стосовно демілітаризованої зони навколо ЗАЕС очільник Міненерго наголосив: «Позиція України чітка, ми її не змінювали ніколи – росіяни мають залишити станцію. Йдеться про військових, важку техніку і персонал «Росатома», який фактично допомагає здійснювати окупацію. І після цього ми будемо говорити про зону, як вона буде визначена, скільки це буде кілометрів – 5, 10, 20».

Герман Галущенко зауважив, що події на ЗАЕС э питанням не тільки України, але й усього світу: «Це виклик для всіх цивілізованих країн, з погляду ядерної безпеки перш за все».

Міністр відзначив чіткість позиції МАГАТЕ щодо того, що ЗАЕС є саме українською станцією: «Немає зараз дискусії щодо приналежності станції, попри реєстрацію в Москві підприємства з аналогічною назвою. МАГАТЕ чітко каже: це український об’єкт». Водночас росіяни продовжують шалено тиснути на персонал ЗАЕС, зокрема змушуючи підписувати фейкові контракти про співпрацю з «Росатомом», чим порушуються міжнародні норми та стандарти.

«Для забезпечення семи принципів ядерної безпеки, якими опікується МАГАТЕ, є перше і ключове рішення: росіяни мають вийти зі станції. Фізично вийти. За ними мають закритися двері. І далі ми можемо розмовляти», – резюмував міністр.

mev.gov.ua/novyna/rosiyany-mayut-fizychno-zalyshyty-zaes-herman-halushchenko">mev.gov.ua/novyna/rosiyany-mayut-fizychno-zalyshyty-zaes-herman-halushchenko

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️ Переговори щодо створення демілітаризованої
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/21722-kosmolot-da-novorichnij-bonus-novim.html