Войти

⚡️ Світові треба нарешті позбутися ілюзій, що місце в ООН і дорогий костюм представника може перетворити державу-терориста на договороздатну сторону, – Герман Галущенко

⚡️ Світові треба нарешті позбутися ілюзій, що місце в ООН і дорогий костюм представника може перетворити державу-терориста на договороздатну сторону, – Герман Галущенко

Міністр енергетики України Герман Галущенко
констатував, що представлення звіту МАГАТЕ про стан ядерної безпеки в Україні під час Радбезу ООН, на жаль, не сприяло початку швидкої деокупації ЗАЕС, а стало лише черговим етапом виснажливого марафону, що триває вже понад шість місяців.

Абсолютно всі учасники Радбезу ООН погодились, що необхідно демілітаризувати станцію і території навколо неї, зауважив очільник Міненерго. «Саме про це ми говорили світові ці півроку. І ось заяви про згоду пролунали. І генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на готовності до медіації процесу. Цього чергового етапу ядерного марафону, який має нарешті стати фінальним відрізком шляху», – написав він у Facebook.

Герман Галущенко нагадав, що у звіті МАГАТЕ зафіксовано наявність на ЗАЕС російських військових, техніки і представників «Росатома». Також в документі зазначено про порушення всіх семи принципів ядерної безпеки та про необхідність створення зони атомної безпеки для станції.

«Ми високо цінуємо роботу місії МАГАТЕ. Саме Україна була її ініціатором і доклала максимум зусиль для її реалізації. Тепер важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за умови повного повернення ЗАЕС під контроль України. Оскільки лише ми здатні гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації і зацікавлені в цьому, на відміну від росіян», – підкреслив він.

Міністр енергетики нагадав: Рафаель Маріано Гроссі неодноразово наголошував, що місія МАГАТЕ на окуповану іноземними військами станцію відбувається вперше в історії. А тому наявні стандарти і протоколи роботи МАГАТЕ обмежують можливості робити висновки. Отже, «потрібно оновити ці стандарти і протоколи якнайскоріше. Наявність оціночних висновків точно зняла б усі дискусії стосовно того, «хто винен і що робити», які майстерно розпалює російська пропаганда навіть під час засідання Радбезу. Світові треба нарешті позбутися ілюзій, що місце в ООН і дорогий костюм представника може перетворити державу-терориста на договороздатну сторону».

Герман Галущенко також закцентував увагу на необхідності певних покарань за акти ядерного тероризму, прецедент яких створила росія. І додав: «Світові санкції мають бути накладені на компанію «Росатом», представники якої намагаються керувати роботою Запорізької АЕС, не маючи для цього ніяких прав і повноважень. Україна вже розпочала санкційний процес щодо понад 700 фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з російською державною корпорацією».

Зауваживши, що наразі наслідки воєн вже давно не обмежуються кордонами країн-учасниць і будь-яка спровокована росіянами аварія на Запорізькій АЕС вплине на всю Європу, міністр подякував «всім нашим міжнародним партнерам, чия позиція стосовно вимог до росії щодо звільнення ЗАЕС і припинення агресії проти України є надзвичайно чіткою і прозорою».

А висновки місії та результати її подальшої роботи на ЗАЕС, переконаний він, мають «дійсно стати основою для майбутньої зміни міжнародного законодавства – щоб мати змогу ефективної протидії ядерному тероризму». Адже через «нездатність світу приборкати державу, що поводить себе як терорист на захопленій атомній станції», хтось інший може вчинити так само – «і тоді в світі не залишиться безпеки ні для кого».

https://www.facebook.com/german.galushchenko/posts/pfbid0JU3WtnHbiW4cFqrnmiXZVMhKDbsq9GvXDXXgzkTCw8Jk2jxFLm5WuQmDv9pM2HSTl">https://www.facebook.com/german.galushchenko/posts/pfbid0JU3WtnHbiW4cFqrnmiXZVMhKDbsq9GvXDXXgzkTCw8Jk2jxFLm5WuQmDv9pM2HSTl

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚡️ Світові треба нарешті позбутися
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/5830-sobru-pda.html