Войти

⚠️ Експорт електроенергії з України до Європи залежить від стабільної роботи ЗАЕС в українській енергосистемі, – Герман Галущенко

⚠️ Експорт електроенергії з України до Європи залежить від стабільної роботи ЗАЕС в українській енергосистемі, – Герман Галущенко

Впровадження санкцій проти російської ядерної промисловості є одним з важливих механізмів для забезпечення деокупації та демілітаризації Запорізької атомної електростанції для її подальшої стабільної роботи в українській енергосистемі.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю LB.ua.

«Функціонування ЗАЕС в єдиній з ЄС енергосистемі дає нам можливість експортувати до двох-трьох ГВт у Європу. Це дуже важливо не лише для нас, а й для європейців», – зазначив міністр.

Постачання чистої української електроенергії до країн Європи допоможе їм замістити російські викопні енергоносії.

«Що більше ми експортуємо, то менше європейці споживають російського газу та вугілля. Умовно 1 ГВт чи 2 ГВт – це мільярди кубометрів газу на рік», – зауважив Галущенко.

Водночас для України експорт є можливістю заробити кошти на потреби енергоринку, який переживає не найкращі часи, зокрема через фізичні руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок бойових дій та зниження споживання.

Очільник Міненерго наголосив, що звернувся до МАГАТЕ, профільних міністрів держав G7 та єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон щодо необхідності посилити тиск на росію задля деокупації та демілітаризації ЗАЕС і повернення станції під повний контроль України.

«Сподіваюся, міжнародна спільнота почує наші заклики, адже росія розуміє розмови лише з позиції сили. У цьому випадку це запровадження тотальних санкцій проти російської ядерної промисловості, жорсткі обмеження з боку МАГАТЕ», – зазначив Герман Галущенко. І додав, що навіть готовність ввести санкції проти «росатома» стала б ключовим аргументом тиску на рф, адже тоді російські атомники відчують загрозу втратити європейські ринки.

Міністр підкреслив, що російський військовий та цивільний персонал мають залишити українську станцію:

«Я бачу два шляхи вирішення ситуації. Перший – це рухатися за сценарієм МАГАТЕ. І розглянути демілітаризацію не тільки станції, а й відповідної зони: 10 кілометрів, 20, 30 навколо станції. І щоб український персонал працював на станції без тиску. Але виключно за умови виходу зі станції російських військових і представників «росатома». І є інша опція, коли фізичний захист станції може забезпечити, наприклад, ООН чи якась інша міжнародна організація. Це одне з можливих вирішень ситуації».

Є й інший варіант розвитку подій, вважає Герман Галущенко: «коли вплив на ситуацію ЗСУ буде швидшим, ніж міжнародний вплив».

https://lb.ua/economics/2022/10/07/531756_german_galushchenko_rosiyani_vkrali.html">https://lb.ua/economics/2022/10/07/531756_german_galushchenko_rosiyani_vkrali.html

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️ Експорт електроенергії з України
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/10892-premr-ministr-britanii-liz-trass.html