Войти

⚠️ Світу потрібна нова конфігурація ядерної безпеки, – Герман Галущенко

⚠️ Світу потрібна нова конфігурація ядерної безпеки, – Герман Галущенко

В межах робочого візиту до США міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у дискусійній панелі «Міністерські перспективи: Глобальні імперативи, локальні рішення – дії для прискорення інноваційного ядерного розвитку» на полях Глобального форуму з чистої енергії (Global Clean Energy Action Forum), що проходить у Піттсбурзі.

Герман Галущенко розповів учасникам про варварську поведінку російських військ, які захоплювали атомні електростанції України, обстрілювали ядерні об’єкти, повністю нехтуючи принципами ядерної безпеки.

«Вони використовують танки та важку артилерію, стріляють по Запорізькій атомній станції, нещодавно обстріляли територію біля Південноукраїнської АЕС. Такі речі неможливо було навіть уявити, але вони відбуваються зараз», – зазначив він. І зауважив, що через обстріли на ЗАЕС декілька разів відбувалися блекаути і світ був буквально у кроці від ядерної катастрофи, якій запобігла лише майстерність українських атомників.

«Ми розуміємо, що сьогодні світ має розробити нову конфігурацію ядерної безпеки. Це справа не лише України – це стосується Європи та всього світу», – наголосив Герман Галущенко.

Він нагадав, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС розробила низку рекомендацій щодо забезпечення ядерної безпеки, усіма сімома принципами якої росія знехтувала, та імплементувати ці рекомендації можна лише після демілітаризації станції та повернення її під контроль України. Проте ЗАЕС досі залишається під окупацією. Майже сім місяців.

«Але ми не повинні чекати, поки Україна виграє війну, щоб впроваджувати нові підходи до ядерної безпеки. Необхідно піднімати питання про те, як зупинити російські війська та припинити обстріли ядерних об’єктів уже зараз. Весь цивілізований світ має дати відповідь їхнім діям. Дискусії про це мають бути публічними, аби росіяни розуміли, що на них чекає, якщо вони продовжать ці небезпечні ігри з ядерною безпекою. Ми потребуємо швидких рішень, які зможуть бути імплементовані вже зараз», – підсумував Герман Галущенко.

https://www.mev.gov.ua/novyna/svitu-potribna-nova-konfihuratsiya-yadernoyi-bezpeky-herman-halushchenko">https://www.mev.gov.ua/novyna/svitu-potribna-nova-konfihuratsiya-yadernoyi-bezpeky-herman-halushchenko

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️ Світу потрібна нова конфігурація
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/8515-ministri-ukraini-i-finljandii.html