Войти

«Бюджет війни»: які зміни чекають на українців у 2024?

«Бюджет війни»: які зміни чекають на українців у 2024?

Ексклюзив Труха⚡️Україна. Спеціально для наших підписників голова фракції «Слуга народу», а також народні депутати інших фракцій та економічний експерт проаналізували можливість життя українців в умовах економіки на «воєнних рейках». Тож, на що сподіватися у наступному році і як це позначиться на житті українців – у нашому матеріалі.

▪️Народний депутат України, голова фракції «Слуга народу», Давид Арахамія

Перехід на «воєнні рейки» означає, що повністю всі гроші до останньої копійки підуть на оборону, а решта – частково у місцеві бюджети, які витрачають кошти на свої потреби. Важлива стаття поповнення місцевих бюджетів – це відрахування ПДФО військових. З Нового року передбачається, що буде ухвалено закон, відповідно до якого всі гроші, які заробляє Україна у вигляді податків та митних зборів, підуть виключно на оборону або на зброю власного виробництва.

▪️Народний депутат України, фракція «Голос», Ярослав Железняк

Нам не потрібна воєнна економіка. Це неможливо, а також це упущений момент і головне – немає жодного сенсу. У нас є міжнародна підтримка і нам слід навпаки підтримувати нормальну життєдіяльність економіки для того, щоб одразу після перемоги швидко оговтатись і нарощувати темпи виробництва. В бюджеті не має бути «лівих» видатків, але ці видатки не тільки на бруківку.

▪️Народний депутат України, позафракційний, Дмитро Разумков

Якщо ми лише зараз переходимо на режим економіки «воєнних рейок» – це виглядає дуже дивно. Я не зовсім розумію, що закладається в цю ідею, бо запуск ВПК України мав відбутися ще рік тому. Якщо ми говоримо про направлення бюджету в першу чергу на забезпечення армії і сил безпеки оборони так само це це повинно було бути пріоритетним завданням і в цьому бюджеті, і в минулому, а не питання доріг і багато інших речей.

▪️Народна депутатка України, фракція «Слуга народу», Галина Янченко

В моєму розумінні, «економіка на воєнних рейках» означає, що всі державні програми, державне стимулювання та реформи заточені під те, щоб допомогти наповнити ресурсами, а також спростити регулювання і бюрократію для всіх виробників військових товарів, товарів подвійного призначення і компаній які імпортують товари, які потрібні нам для перемоги.

▪️Народний депутат України, фракція «Батьківщина», Андрій Ніколаєнко

Ініціатива військової економіки правильна, тому що завжди треба мати свою промисловість з таким «сусідом». Треба зробити, як Південна Корея, треба самим воювати за себе – не сподіваючись, що хтось нам даватиме літаки, снаряди та танки наступного разу. Саме тому наші сусіди поляки зараз озброюються, купують корейські такни, артилерію та авіацію.

▪️Економіст, фінансовий аналітик, Олексій Кущ

Ніякого бюджету війни у нас не буде. Це як і зараз буде два бюджети: бюджет сектору оборони і соціальний бюджет. Сумарно два бюджети 2,5-3 трлн. грн. Відповідно, такий самий формат і буде залишатися у бюджеті 2024 року. Що стосується теми бюджету війни, я так розумію, що буде відбуватися боротьба за профіцитність місцевих бюджетів, бо зараз місцеві бюджети отримують податок на доходи фізичних осіб.

ТРУХА⚡️Украина | Прислать новость
0
https://vojna-v-ukraine.com/truha/67386-ukraina-znischu-schit-ppo-nad.html