Войти

💰Воєнний бюджет з дефіцитом у понад 50%

💰Воєнний бюджет з дефіцитом у понад 50%. Чи зможе Україна забезпечити себе сама в умовах збройної агресії рф?

Менше ніж за місяць парламент може прголосувати за фінансову «дорожню карту» країни – Бюджет-2023. Він окреслить, у ких умовах житимемо наступного року. ТРУХА розбиралася, які галузі профінансують без дефіциту, а кому з українців доведеться затягти паски ще дужче. Зібрали ексклюзивні коментарі народних депутатів та експертів.

🇺🇦Народний депутат Данило Гетманцев

Абсолютний пріорітет цього бюджету - це фінансування видатків на війну і на армію. 88% від наших традиційних, звичайних доходів, або половина від загального фонду бюджету.

Ми не забуваємо про відновлення країни. Загалом 43 млрд. спрямовуються на фонд віновлення від наслідків збройної агресії. Ми не забуваємо про соціалку. Ми індексуємо пенсії, ми підвищуємо виплати на малозабезпечених, дітей, сім’ям які опинилися у складних життєвих обставинах.

На цьому тлі ми зменшуємо видатки на державний апарат на 11,6% і в цьому числі ми зменшуємо видатки на Кабінет міністрів і на Верховну Раду.

🇺🇦Народний депутат Олексій Гончаренко

Цей бюджет можна назвати твором на задану тему, тому що якісь реальні розрахунки зробити важко. Абсолютно незрозуміло, якою буде ситуація на початок наступного року, якою буде на кінець. Це незвичайний бюджет.

Що стосується підходів теж все зрозуміло - наші видатки вдвічі будуть перевищувати наші доходи. Фактично, країна тільки на 50% зможе забезпечити себе сама, а на інші 50% розраховує на допомогу наших партнерів.

Фактично, є гроші на певне збільшення пенсій (закладається індексація пенсій), однак не суттєва. Інші соціальні програми, великою мірою, заморожуються.

🇺🇦Народний депутат Михайло Волинець

Законопроект який розробив уряд і подав на розгляд, він - антисоціальний. Він не передбачає того, що потрібно закріплювати кадри в Україні. Необхідно стимулювати їх через зарплату, через доходи, інакше просто, за можливості, люди поїдуть закордон, бо тут вони вижити не зможуть. Навіть працюючі.

Наступне, наприклад, енергетика - це фундамент промисловості, конкретно вугільна галузь. Якщо в 2022 році в бюджеті закладено 4,5 млрд коштів на підтримку вугільної галузі по різним статтям, і цих коштів не вистачить, на сьогодні заборгованість вже по зарплаті складає 1,3 млрд., а до кінця року вона може зрости до двух мільярдів. В цей же час на наступний рік закладається 3 мільрди 768 мільйонів гривень.

🇺🇦Народний депутат Олександр Дубінський

На сегодня понятны только базовые цифры проекта госбюджета.

Поэтому давать ему объективные оценки сложно - мы не знаем, что заложено на излюбленную властями Большую Стройку, каковы субвенции местным бюджетам, дотации Нефтегазу и тп - все коррупционные хотелки Кабмина пока в тени.

Курс 42 грн. за доллар явно занижен - при таких темпах эмиссии, которую сейчас проводит Нацбанк, курс легко может перевалить и за 50 грн. за доллар. Впрочем, Минфин всегда занижает прогнозный курс доллара, чтобы потом отрапортовать о высоких доходах бюджета при девальвации.

🇺🇦Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин

Армія буде фінансуватися виключно за рахунок коштів, які ми збираємо всередині країни, тобто слід розуміти, що по умові надання Україні макрофінансової допомоги, вона не може використовуватися для фінансування армії.

Цей обсяг 1,2 трлн. гривень, що ми плануємо витратити на безпеку та оборону - це повністю відповідає обсягу дохідної частини бюджету, який маємо отримати за рахунок податків і зборів всередині, а от вже всі соціальні видатки - будуть фінансуватися за рахунок запозичень.

🇺🇦Економіст Олександр Охріменко

Фактично, у бюджеті закладено дуже великий дефіцит, але чому, тому що цей бюджет кореспондується із ленд-лізом. Ввважається, що дефіцит більше трильйона (трильйон чотириста) - це гроші, які Україна може, скоріше за все, отримати по ленд-лізу. Це не тільки гроші, у бюджеті прописано, що це і зброя, це і різні товари.
0
https://vojna-v-ukraine.com/truha/7761-5-miljardiv-vro-makrofinansovoi-dopomogi.html