Войти

⚛️ Малі модульні реактори – технологія майбутнього для атомної енергетики всього світу

⚛️ Малі модульні реактори – технологія майбутнього для атомної енергетики всього світу

ММР, або англійською SMR, – це сучасні ядерні реактори потужністю до 300 МВт кожен, що становить приблизно третину генерувальної потужності традиційних «великих» реакторів.

Порівняно зі звичними реакторами малі модульні мають цілу низку переваг:

🔸 Саме слово «модульний» говорить про те, що його можуть зібрати на заводі й вже у «складеному» вигляді транспортувати до місця встановлення. Тож ММР можна встановлювати на таких майданчиках, де побудувати звичні нам атомні станції просто неможливо. Крім того, невеликий розмір ММР дає можливість уникнути затримок будівництва АЕС, адже модульні конструкції будуть універсальними, тоді як у випадку традиційних АЕС реактори зазвичай проєктуються конкретно під визначений майданчик.

🔸 Порівняно зі «старими» реакторними установками запропоновані конструкції SMR є загалом суттєво простішими, а концепція їхньої безпеки – «пасивна». Тобто більше покладається на системи, які в аварійних ситуаціях навіть не потребують втручання людини чи зовнішньої сили, а спрацьовують завдяки параметрам мініреакторів – низькій потужності й відповідному тиску.

🔸 Малі модульні реактори мають знижені потреби в паливі. Станції, побудовані з використанням технології ММР, можуть вимагати менш частої дозаправки, кожні 3-7 років, у порівнянні з 1-2 роками для традиційних АЕС. Деякі SMR розраховані на роботу навіть до 30 років без дозаправки!

ℹ️ За даними Міжнародного агентства з атомної енергії, наразі в усьому світі розробляється понад 70 комерційних проєктів SMR. В наступних публікаціях розповімо про найпопулярніші з них.

#атомні_новини

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA
⚛️ Малі модульні реактори –
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/58499-shvidke-rozgortannja-innovatsijnih-reaktornih.html