Войти

⚠️ Єдиний спосіб усунути ядерні загрози, що виникли через окупацію Запорізької АЕС, – вивести російських військових зі зброєю зі станції та повернути Україні контроль над нею, – Сергій Кислиця

⚠️ Єдиний спосіб усунути ядерні загрози, що виникли через окупацію Запорізької АЕС, – вивести російських військових зі зброєю зі станції та повернути Україні контроль над нею, – Сергій Кислиця

Це ключова передумова для відновлення не лише ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права, заявив постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця під час засідання Радбезу ООН 6 вересня.

«росія зробила чергову спробу відвернути увагу міжнародної спільноти від термінової необхідності демілітаризувати й деокупувати український ядерний об’єкт, який росіяни перетворили на військову базу. Окупаційна влада демонструє готовність і надалі займатися ядерним тероризмом», – наголосив він.

Дипломат зауважив, що на тлі посилення загроз безпеці після окупації Запорізької АЕС Україна чітко продемонструвала свою готовність розглянути будь-які варіанти нейтралізації ядерного ризику та запобігання жахливим наслідкам.

«Після численних порушень окупантами всіх принципів ядерної безпеки на початку серпня українське керівництво офіційно звернулося із проханням провести на ЗАЕС міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ з можливістю її постійної присутності на майданчику до повернення компетентним українським органам влади повного контролю над цим об'єктом», – сказав він.

Сергій Кислиця підкреслив, що візит МАГАТЕ був лише першим кроком, адже Запорізька АЕС залишається в окупації, на майданчику досі розміщені російська військова техніка та озброєння, тривають збройні провокації, незаконно присутні представники Росатома, які втручаються у технологічний процес керування станцією.

«Вкотре підтверджуємо, що Україна за жодних обставин не вдавалася до силових військових дій щодо ЗАЕС, які б поставили під загрозу не лише нашу державу, а й мільйони життів у сусідніх країнах», – додав він.

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️ Єдиний спосіб усунути ядерні
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/5825-nimechchina-pidtrimu-postijnu-misiju.html