Войти

‼️ Кулеба закликав Гроссі та Гуттеріша терміново відправити міжнародну місію на окуповану росією Запорізьку АЕС

‼️ Кулеба закликав Гроссі та Гуттеріша терміново відправити міжнародну місію на окуповану росією Запорізьку АЕС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба
закликав Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі та Генсека ООН Антоніу Гуттеріша відправити на Запорізьку АЕС міжнародну місію під керівництвом Міжнародного агентства з ядерної енергії та за участі військових експертів Організації Об'єднаних Націй для оцінки загроз ядерній безпеці внаслідок захоплення станції.

«Вчора я надіслав офіційний лист Генеральному директору МАГАТЕ Рафаелю Гроссі та Генеральному секретарю ООН Антоніу Гуттерішу. Я повідомив керівникам цих двох організацій факти порушення російськими окупантами всіх семи основних принципів ядерної безпеки та захищеності МАГАТЕ під час окупації Запорізької АЕС… Я закликав надіслати на ЗАЕС міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ. Запропонував включити до неї військових експертів ООН, оскільки для оцінки загроз мілітаризації об'єкта обов'язково мають бути спеціалісти відповідної експертизи», – сказав Кулеба на онлайн-брифінгу сьогодні, 11 серпня 2022 року.

Він наголосив, що «росіяни фактично перетворили найбільшу атомну електростанцію Європи на військову базу і ставлять під загрозу безпеку всього континенту».

За словами міністра, Україна наполягає, щоб міжнародна місія була організована якомога швидше та прибула на окуповану ЗАЕС виключно територією України, для чого українська сторона готова надати необхідне сприяння.

«Якщо росії нема чого приховувати, то вона має невідкладно надати спеціалістам МАГАТЕ і ООН доступ до Запорізької АЕС», – заявив глава МЗС. І вкотре наголосив, що необхідно посилити міжнародний тиск на москву для повернення української станції під повний контроль держави та недопущення ядерної катастрофи. А ініціативу росії скликати засідання Ради безпеки ООН стосовно безпеки ЗАЕС назвав «нахабством, яке не знає меж і досягло вже глобальних масштабів».

«Держава-терорист, яка обстрілювала найбільшу в Європі атомну електростанцію, захопила її, розмістила на її території зброю та продовжує обстріли, хоче поговорити про безпеку. Але російська брехня не пройде. Ми забезпечимо росіянам таке обговорення, що на них не залишиться живого місця. Весь світ знає, що росія займається ядерним тероризмом, і засідання Ради безпеки це вкотре підтвердить»,
– запевнив Кулеба.

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
‼️ Кулеба закликав Гроссі та
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/1453-bud-jaka-potentsijna-shkoda-zaporizkij.html