Войти

⚠️ «Наші гроші» знову збрехали

⚠️ «Наші гроші» знову збрехали

Енергоатом не завищував ціни для проведення будівництва промислової будівлі в Южноукраїнську Миколаївські області.

Інформація, опублікована на сайті «Наші гроші» під авторством Анни Сороки щодо нібито завищених цін у межах укладання тендерної угоди ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК «Енергоатом» з ТОВ «Альянс» щодо будівництва промислової будівлі в Южноукраїнську Миколаївської області не відповідає дійсності.

У статті автор порівнює вартість придбаної готової бетонної суміші класу бетону В30 (М400) за ціною 7219,72 грн/куб з пропозицією іншого виробника таких сумішей ТОВ «Дікергофф», а саме бетонної суміші В30 (С25/30) за ціною 4323,60 грн/куб.

Однак, цей виробник не передбачає транспортування продукції до місця будівництва. У той же час як вартість транспортування становить 1053 грн за 1 м3 на відстань 50 км. Таким чином, якщо врахувати відстань від Миколаєва до м. Южноукраїнськ, що становить 123 км, вартість 1 м3 суміші ТОВ «Дікергофф» збільшиться на 2 590,38 грн.

Крім того, повний прайс ТОВ «Дікергофф Україна» містить надбавки до базової ціни вартості бетонних сумішей, а саме: зимові добавки, водонепроникність. Оскільки будівництво об’єкту виконуватиметься у зимовий період, ці надбавки можуть призвести до збільшення вартості до 18%. Тобто, вартість продукції цього виробника може сягнути в межах 8 тис. грн/куб і вище.

Також зазначений виробник участь у торгах не брав, хоча вони були відкриті.

Таким чином, неоприлюднення цих фактів призводить до маніпулювання суспільною думкою. А ціна, запропонована переможцем ВП «Атоменергомаш», не містить додаткових прихованих платежів.

Висновок: ТОВ «Альянс» не завищував ціну на матеріальний ресурс для ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК «Енергоатом».

Щодо вартості арматури класу А-ІІІ повідомляємо, що зазначена ціна є ринковою та відповідає актуальним на сьогодні прайсам, враховуючи умови оплати (терміни та роботи).

Для порівняння: вартість надана у пропозиції до торгів КП «Запоріжремсервіс» ЗМР складає 103,37 грн/м без ПДВ, що при вазі 1,58 кг складає 65424.05 грн за тонну без ПДВ , а з ПДВ - 78 508,86 грн/т.

Схожа вартість арматури класу А-ІІІ у закупівлі «Аварійно-відновлювальні роботи (капітальний ремонт) багатоквартирного житлового будинку» у Харківській області. Так, вартість вказаних матеріалів становить 59 850,16 грн/т без ПДВ, або 71 820,19 грн/т з ПДВ.

Також у статті «Наші гроші» використовується маніпулятивна інформація щодо вартості світлодіодних прожекторів.

У мережі Інтернет знижки на світлодіодні прожектори LED/50W встановлюються на обмежену кількість одиниць, а повна вартість приладу становить 1619 грн.

Зауважимо, що, Енергоатом є державним підприємством, яке здійснює усі закупівлі відповідно до вимог законодавства про публічні закупівлі і не може закуповувати продукцію у мережі Інтернет.

Закупівлі, що здійснюються державним підприємством, на відміну від покупок в інтернет-магазині фізичними особами, мають свої особливості (терміни доставки та розрахунків, обсяг продукції чи послуг, сертифікація тощо).

Насамкінець зазначаємо, що ТОВ «Альянс» при оформленні актів приймання виконаних будівельних робіт зобов`язуються підтвердити фактичну вартість матеріальних ресурсів, зазначених в акті приймання будівельних робіт, копіями накладних, калькуляцій, рахунків, товаро-транспортних накладних завірених керівником Підрядника.

Тож, робити завчасні висновки про завищення чи заниження цін неможливо без наявності підтвердження платежів про закупівлю товарів та виконання робіт.

Ще раз наголошуємо, що закупівля проводилася відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та з урахуванням особливостей їх здійснення, на період дії правового режиму воєнного стану - через систему «Prozorro».

Зазначені вище закупівлі проводилися за процедурою відкритих торгів. Усі учасники мали рівні можливості, зокрема могли звертатися з пропозиціями, ставити питання, оскаржувати процедуру або надавати зауваження.

А отже, зазначена публікація є черговою спробою спланованої інформаційної дискредитації ДП «НАЕК «Енергоатом» та його відокремленого підрозділу.
⚠️ «Наші гроші» знову збрехали
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/74473-ukrainskim-vijskovim-podovzhili-termini-perebuvannja.html