Войти

⚠️ Заява «Укренерго» щодо розрахунків Енергоатома не відповідає дійсності

⚠️ Заява «Укренерго» щодо розрахунків Енергоатома не відповідає дійсності

Поширена Укренерго інформація, що борги Енергоатома можуть зірвати підготовку та проходження осінньо-зимового сезону 2023-2024 рр. не відповідає реальному стану справ.

За 8 місяців поточного року виробництво електроенергії вітчизняними АЕС у загальній енергосистемі становить 46,5%.

Незважаючи на низку складнощів, зокрема незбалансованість ПСО, окупацію та відключення Запорізької АЕС, Енергоатом, на відміну від інших енергокомпаній, перераховує кошти ДП «Гарантований покупець» та НЕК «Укренерго», а також розраховується за послугу ПСО.

Так, у вересні 2023 року Енергоатомом було сплачено ДП «Гарантований покупець» 9,1 млрд грн – це 100% прогнозної вартості послуги ПСО за цей місяць та авансовий платіж за послугу ПСО у жовтні 2023-го в сумі майже 1,2 млрд грн. Крім того, НАЕК погасила частину заборгованості, накопиченої у попередніх періодах, сплативши ще майже 2,1 млрд гривень.

Також у вересні ДП «НАЕК «Енергоатом» сплатило 1,2 млрд грн (за 3 місяці) НЕК «Укренерго» за послугу диспетчеризації.

Загалом з початку 2023 року Енергоатом сплатив Укренерго за послугу з диспетчерського керування понад 4 млрд гривень.

Тарифи на електроенегію для населення (1,68 грн за кВт-год до 1.06.2023 р. і 2,64 – зараз) вдається утримувати навіть попри незбалансованість ринку і невідповідність тарифів Укренерго на диспечеризацію і транспортування тому колосальному навантаженню з ПСО, яке несе Енергоатом.

Водночас постійне збільшення тарифів «Укренерго» на власні послуги з диспетчеризації та транспортування електроенергії мережами призводить до значного дисбалансу, перерозподілу коштів на користь Укренерго і формування великої заборгованості на енергоринку.

Адже частина коштів, що отримує енергоринок внаслідок підвищення урядом тарифів для населення починаючи з 1 червня 2023 р., йде Укренерго, яке також домоглося підвищення тарифів на «диспетчеризацію» і послуги передачі.

ДП «НАЕК «Енергоатом», як і в минулі роки, зробить усе можливе для успішного проходження ОЗП і готове забезпечити виробництво електроенергії згідно з енергобалансом. Частину, а саме 39% виробленої електроенергії, буде спрямовано на повне забезпечення потреб населення.

Нагадаємо, цього року Енергоатом перевиконав план виробітку електроенергії в літній період на понад 1,5 млрд кВт-год, що дало уникнути можливого дефіциту через невиконання прогнозного вироблення електроенергії теплоелектростанціями.

Загалом у 2023 році ДП «НАЕК «Енергоатом» вироблено електроенергії на 4.47 млрд  кВт-год більше, ніж планувалося у прогнозному балансі.

#новини_компанії

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA
⚠️ Заява «Укренерго» щодо розрахунків
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/70296-cherez-intsident-na-naftoprovodi-vzhe.html