Войти

⚛️ Країни ЄС повинні підписати мирний пакт як частину великої угоди щодо ядерної енергетики – аналітичний центр США

⚛️ Країни ЄС повинні підписати мирний пакт як частину великої угоди щодо ядерної енергетики – аналітичний центр США

Аналітичний центр Atlantic Council оприлюднив звіт про ядерну енергетичну політику ЄС. За рекомендацією центру, країни Європейського союзу мають прийняти угоду про політичний нейтралітет щодо ядерної енергії, якою закріплюється право кожної держави обирати власний енергетичний баланс.

Крім того, така угода має унеможливити блокування країнами рішень інших держав, які бажають впроваджувати нові технології, розширювати наявні потужності або продовжувати експлуатацію існуючих об'єктів.

У звіті йдеться, що внутрішньоєвропейський конфлікт призвів до того, що ЄС не фінансує ядерну енергетику належним чином, а країни-члени намагаються блокувати спроби інших держав розпочати нові ядерні проєкти.

Ядерна енергетика є надзвичайно важливою для Європи. Згідно з даними МАГАТЕ в Європі експлуатується 100 ядерних реакторів (ще дев’ять – у Великій Британії), які виробляють близько чверті електроенергії в ЄС та майже половину всієї безвуглецевої електроенергії блоку.

Суперечки навколо атомної галузі виникли у час, коли країнам ЄС потрібно якомога швидше зруйнувати поставки енергії з рф та прискорити декарбонізацію через погіршення надзвичайної кліматичної ситуації.

Нагадаємо, Енергетична стратегія України до 2050 року передбачає перехід до енергетики з нульовими викидами вуглецю, ключову роль у якому має відіграти саме атомна генерація. І одним із пріоритетів її розвитку визначено впровадження технологій малих модульних реакторів.

Флагман атомної енергетики України ДП «НАЕК «Енергоатом», усвідомлюючи перспективні напрями розвитку атомної генерації, підписав низку угод з провідними компаніями світу щодо розробки та будівництва малих модульних реакторів в Україні.

nucnet.org/news/bloc-should-sign-peace-pact-on-nuclear-energy-says-us-thinktank-10-2-2023">nucnet.org/news/bloc-should-sign-peace-pact-on-nuclear-energy-says-us-thinktank-10-2-2023

#атомні_новини

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA
⚛️ Країни ЄС повинні підписати
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/74155-10-000-koruptsioneriv-mozhut-buti.html