Войти

⚛️ Розгортання ММР сприятиме нарощенню глобальних потужностей ядерної енергетики

⚛️ Розгортання ММР сприятиме нарощенню глобальних потужностей ядерної енергетики

У звіті Всесвітньої ядерної асоціації зазначається, що заплановане розгортання малих модульних реакторів (ММР, англ. – SMR) на багатьох національних енергетичних ринках сприятиме зростанню світових потужностей ядерної енергетики впродовж найближчих десятиліть.

«Разом з реакторами потужністю 1 ГВт уряди, комунальні служби та промислові кінцеві споживачі виявляють великий інтерес до малих модульних реакторів і мікрореакторів, які пропонують простіші конструкції та мають менші витрати», – йдеться в документі.

Згідно з прогнозами, за оптимістичним сценарієм SMR «забезпечать до 10% загальної великомасштабної потужності у 2040 році». Наразі сумарна потужність діючих ядерних енергетичних установок становить 391 ГВт, а за базовим сценарієм до 2040-го потужність установок, ймовірно, буде збільшена до 686 ГВт – тоді за «оптимістичним» сценарієм «атомна» потужність сягне 931 ГВт, а за «песимістичним» буде коливатися на рівні 486 ГВт.

Україна теж невпинно рухається до впровадження сучасних технологій ММР. Зокрема, ДП «НАЕК «Енергоатом» співпрацює з низкою провідних компаній, які займаються впровадженням цих технологій:

🔹 У квітні 2023 року Енергоатом і Holtec International погодили будівництво в Україні до 20-ти атомних енергоблоків з реакторами SMR-160.

🔹 На початку 2022-го НАЕК домовилась із Rolls-Royce про співробітництво щодо можливості будівництва британських малих модульних реакторів в Україні.

🔹 У вересні 2021 року Енергоатом та NuScale Power підписали Меморандум про взаєморозуміння задля вивчення можливості будівництва реакторів за технологією NuScale в Україні.

world-nuclear-news.org/Articles/Czech-PM-suggests-four-new-nuclear-units-needed">world-nuclear-news.org/Articles/Czech-PM-suggests-four-new-nuclear-units-needed

#атомні_новини

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA
⚛️ Розгортання ММР сприятиме нарощенню
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/66369-dovidka-pro-radiatsijnij-stan.html