Войти

Європа повинна продовжувати боротьбу з російською агресією на енергетичному фронті - Герман Галущенко

Європа повинна продовжувати боротьбу з російською агресією на енергетичному фронті - Герман Галущенко

Міністр енергетики України Герман Галущенко звернувся до депутатів Європарламенту із закликом і надалі підтримувати Україну. Очільник Міненерго взяв участь у засіданні Комітету з питань промисловості, досліджень та енергетики Європейського парламенту під час робочої поїздки до Брюсселя.

Герман Галущенко підкреслив важливу роль синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-E для забезпечення загальноєвропейської енергетичної безпеки.

Синхронізація дозволила нам утримати систему на початку повномасштабної війни, а також пережити найскладніший період, який розпочався з жовтня 2022 року”, - зазначив він.

Міністр наголосив, що росія продовжує завдавати систематичних ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, а загалом випустила близько 20% своїх ракетних запасів саме по енергетичних об’єктах нашої країни. У результаті понад 13 млн українців були позбавлені доступу до електропостачання одночасно. Герман Галущенко підкреслив, що агресор мусить понести відповідальність за ці злочини.

Окремо очільник Міненерго закликав членів Європейського парламенту до введення санкцій щодо російської ядерної галузі, адже росіяни своїми діями навколо ядерних об’єктів в Україні порушили всі можливі правила ядерної і радіаційної безпеки.

Ми розуміємо складнощі щодо запровадження санкцій, але є способи, як це можна зробити. Важливо почати йти цим шляхом, і оголосити про цей крок потрібно зараз”, - зазначив він.

Герман Галущенко підкреслив, що росія веде війну не тільки проти України, але проти всього цивілізованого світу, проти демократій, тому і відповідь агресору має бути солідарною.

Солідарність, яку демонструє ЄС у цьому протистоянні, – це велике досягнення, і ми повинні втримати цю єдність. Я переконаний, що росія знову спробує шантажувати Україну, Європу чи інші країни енергетикою. Але ми мусимо чітко визначити, що ми не повернемося до російських енергоносіїв після цієї війни, після нашої перемоги”, - наголосив він.

Міністр наголосив на важливості подальшої інтеграції українського та європейського енергетичних ринків. Українська сторона зацікавлена в участі у платформі спільних закупівель природного газу, яка дозволить формувати ринкові ціни і зможе стримувати маніпуляції на ринку.

Окремо Герман Галущенко підкреслив потенціал для нарощування експорту електричної енергії в ЄС і висловив сподівання на підтримку європарламентарями відповідних рішень.

Очільник Міненерго подякував країнам - членам ЄС за підтримку, яку вони надали і продовжують надавати українському енергетичному сектору, а також висловив сподівання на продовження тісного партнерства у протистоянні викликам під час підготовки до наступної зими.

Ми дякуємо вам за вже надану допомогу. Тепер потрібна ваша підтримка у відновленні. Коли ми виграємо цю війну, її виграє кожен із вас – тих, хто увесь цей час підтримував Україну”, - резюмував він.
Європа повинна продовжувати боротьбу з
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/37726-rashisty-snjali-ocherednoj-fejk.html