Войти

⚠️ Україна та ЄС солідарні у протистоянні енергетичним викликам, – Міненерго

⚠️ Україна та ЄС солідарні у протистоянні енергетичним викликам, – Міненерго

У Києві відбувся Діалог високого рівня «Стратегічне енергетичне партнерство Україна – ЄС» за участі міністра енергетики України Германа Галущенка та Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Під час засідання сторони обговорили ситуацію з безпекою постачання енергоносіїв в Україну та ЄС з огляду на продовження повномасштабної війни росії проти України та спровокованої рф енергетичної кризи на європейських ринках.

«Ми продовжуємо підтримувати Україну. Європейський Союз ухвалив вже низку пакетів санкцій і заходів, спрямованих на стримування й послаблення російського агресора. Ми віддані цій позиції та будемо продовжувати відповідну роботу надалі», – наголосила Єврокомісарка.

Кадрі Сімсон підкреслила, що ЄС вдалося не тільки зменшити залежність від російських енергоносіїв та диверсифікувати поставки газу, але й здійснити низку успішних кроків, які значно знизили ціни на газових ринках.

Вона зазначила, що прийдешня зима буде досить складною, але Європа пройде її завдяки газу, накопиченому у сховищах, а також енергоощадним заходам. Водночас уже наступну зиму країни ЄС мають пройти, повністю відмовившись від російського блакитного палива.

Герман Галущенко підкреслив, що європейські країни на тлі зниження цін на газовому ринку могли б використовувати можливості українських підземних газових сховищ (ПСГ) для закачування додаткових обсягів газу.

«Ми готові запропонувати європейським партнерам 15 млрд кубометрів резервних потужностей українських ПСГ за вигідними тарифами», – підкреслив він.

Окрему увагу на зустрічі приділили поточній ситуації в українському енергетичному секторі – з огляду на продовження росією масованих обстрілів критичної інфраструктури.

Герман Галущенко подякував ЄС за вже надану допомогу для проведення відновлювальних робіт на пошкоджених або зруйнованих ворогом об’єктах і мережах. А Кадрі Сімсон запевнила, що така підтримка українського енергосектору продовжуватиметься й надалі.

Міністр також наголосив, що будь-які російські обстріли української енергетичної інфраструктури не можуть залишатися безкарним. Необхідно розробити систему санкцій, які можна негайно застосувати в разі подальших таких обстрілів і терору цивільного населення.

Крім того, присутні на зустрічі обговорили ситуацію на окупованій росією Запорізькій атомній електростанції. Герман Галущенко зазначив, що рф продовжує чинити тиск на персонал АЕС, а призначений окупантами так званий новий «директор» змушує працівників отримувати російські паспорти й укладати контракти з новоствореним російським «оператором», який намагається привласнити ЗАЕС.

Міністр підкреслив, що єдиним законним ліцензованим оператором ЗАЕС є НАЕК «Енергоатом». І що Україна наполягає на негайній деокупації й демілітаризації станції та передачі її під повний контроль легітимного оператора.

Кадрі Сімсон підтримала українську позицію, наголосивши що, перебування на ЗАЕС російських військових є порушенням усіх міжнародних норм і правил.

На зустрічі також обговорювалися і напрями співпраці у питаннях відновлення та відбудови українського енергетичного сектору за європейськими стандартами і сучасними енергоефективними технологіями, які забезпечать стійкість енергетичної інфраструктури, зокрема до воєнних викликів.

facebook.com/minenergoUkraine/posts/pfbid024dGdkgPQHWjpcZ8kN2BCGDNnAfLyNFrc6VMuqYiCD7WyAm1qZgohxUCMUEbQaGHvl">facebook.com/minenergoUkraine/posts/pfbid024dGdkgPQHWjpcZ8kN2BCGDNnAfLyNFrc6VMuqYiCD7WyAm1qZgohxUCMUEbQaGHvl

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️ Україна та ЄС солідарні
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/15313-ataki-rf-po-kritichnij.html