Войти

⚠️⚠️⚠️ Контроль над Запорізькою АЕС має повернутися до України, – заява G7

⚠️⚠️⚠️ Контроль над Запорізькою АЕС має повернутися до України, – заява G7

росія повинна негайно повернути повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією її законному суверенному власнику – Україні, вивести з об’єкта весь російський персонал і припинити будь-які спроби безрозсудно та небезпечно поставити ЗАЕС під російське керування, що може іще більше посилити загрозу її безпеці.

Про це йдеться у спільній заяві групи директорів G7 Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, США та Верховного представника Євросоюзу.

«Ми, як і раніше, глибоко стурбовані серйозними загрозами захоплення та мілітаризації росією української Запорізької атомної електростанції. Ми засуджуємо неодноразові викрадення росією керівництва та персоналу української АЕС і застосування інших форм тиску на український персонал, який залишився на станції… та вимагаємо негайного звільнення затриманих», – зазначається в заяві.

G7 також наголосили, що ніколи не визнають спроби російської федерації незаконно анексувати частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України і рішуче засуджують контроль росії над ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України.

«Будь-які такі спроби анексії є нікчемними та не мають юридичної сили. Ми підтверджуємо повний суверенітет України над усією її територією, включно із цим ядерним об’єктом. ЗАЕС та електроенергія, яку вона виробляє, належать Україні, і ми наголошуємо, що спроби росії відключити станцію від української енергомережі були б неприйнятними. Рішуче наголошуємо, що ЗАЕС не має використовуватися для військових дій чи зберігання матеріальних засобів», – наголошується в документі.

Крім того, G7 висловили підтримку зусиллям МАГАТЕ, спрямованим на підтримку безпеки та захисту ядерних об’єктів України, повністю поважаючи її суверенітет: «Ми вітаємо роботу Генерального директора щодо забезпечення безпеки ЗАЕС».

auswaertiges-amt.de/en/newsroom/news/-/2560032">auswaertiges-amt.de/en/newsroom/news/-/2560032

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️⚠️⚠️ Контроль над Запорізькою АЕС
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/13900-mercedes-benz-group-ag-planujut.html