Войти

‼️ Держави – учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї рішуче засудили неспровоковану та невиправдану агресивну війну рф проти України

‼️ Держави – учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї рішуче засудили неспровоковану та невиправдану агресивну війну рф проти України

«Ми засуджуємо огидні дії російської федерації, які призвели до позбавлення України контролю над вітчизняними ядерними об’єктами та зриву здійснення нею свого невід’ємного права на розвиток досліджень, виробництва та використання ядерної енергії в мирних цілях», – зазначається у спільній заяві держав – учасниць ДНЯЗ.

Держави-учасниці глибоко стурбовані серйозною загрозою, яку захоплення українських ядерних об’єктів та інші дії російських збройних сил створюють для безпеки цих об’єктів, значно підвищуючи ризик ядерної аварії чи інциденту і створюючи загрозу для населення країни, сусідніх держав та міжнародної спільноти.

«Ці дії також підривають здатність МАГАТЕ виконувати свою важливу місію гарантій в Україні та продовжувати перевірку мирного характеру ядерної діяльності України», – стверджують підписанти.

«Ми визнаємо та високо оцінюємо героїчні зусилля персоналу на українських ядерних об’єктах, зокрема на Запорізькій АЕС і Чорнобильській АЕС, який продовжує невтомно працювати для забезпечення ядерної безпеки в Україні – попри те, що доводиться робити це під величезним тиском через агресію російської федерації», – заявили країни – учасниці ДНЯЗ.

Автори заяви засудили втручання представників російської федерації в роботу Запорізької АЕС та спроби поширити російський контроль над станцією. «Ми вимагаємо, щоб росія негайно вивела свої збройні сили з України та повернула українській владі повний контроль над ЗАЕС, а також над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення безпечної та надійної роботи цих об'єктів».

У заяві наголошується, що Україна протягом десятиліть експлуатувала їх безпечно, надійно та мирно й «українські оператори та регулювальні інспектори на ЗАЕС повинні мати повний доступ і можливість виконувати свої обов’язки без залякування, погроз чи тиску».

Держави – учасниці ДНЯЗ підтримали зусилля українського уряду та МАГАТЕ щодо зміцнення ядерної безпеки та захищеності в Україні: «Ми підкреслюємо важливість сприяння місії експертів МАГАТЕ на ЗАЕС для вирішення питань ядерної безпеки та гарантій у спосіб, який поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою».

Повний текст заяви читайте за посиланням 🌐:
https://ukraineun.org/press-center/792-zayava-vid-imeni-grupy-derzhav-shchodo-tryvayuchoy-agresiy-rosiy-proty-ukrayny-na-zaklyuchnomu-zasidanni-desyatoy-oglyadovoy-konferentsiy-dnyaz/">https://ukraineun.org/press-center/792-zayava-vid-imeni-grupy-derzhav-shchodo-tryvayuchoy-agresiy-rosiy-proty-ukrayny-na-zaklyuchnomu-zasidanni-desyatoy-oglyadovoy-konferentsiy-dnyaz/

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
‼️ Держави – учасниці Договору
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/4341-lon-mask-vistupiv-proti.html