Войти

🌍 50 країн – учасниць Генеральної конференції МАГАТЕ виступили зі спільною заявою, закликавши росію припинити ядерний шантаж

🌍 50 країн – учасниць Генеральної конференції МАГАТЕ виступили зі спільною заявою, закликавши росію припинити ядерний шантаж

Колективну заяву виголосив глава делегації Канади 🇨🇦.

Документом зафіксовано, що пів сотні держав – учасників 66-ї Генеральної конференції МАГАТЕ рішуче засудили дії росії проти ядерних об'єктів в Україні та закликали рф негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках.

Підписанти заяви підкреслили, що саме захоплення Запорізької АЕС військами рф є корінною причиною наявних в Україні загроз для ядерної безпеки та фізичного захисту. Що ж до самої станції, то вона має продовжувати працювати, і неодмінно в енергомережі України.

«Ми нагадуємо, що ризики ядерних інцидентів залишатимуться високими допоки російська федерація присутня на майданчику Запорізької АЕС. Станція повинна й надалі залишатися приєднаною до української електромережі як невід’ємна частина української енергетичної системи», — йдеться в заяві.

Також учасники Конференції наголосили на тому, що «будь-які сфальсифіковані референдуми, проведені рф в межах міжнародно визнаних кордонів України, не матимуть юридичного чи політичного впливу на статус ЗАЕС або територій навколо неї».

Делегати привітали проведення місії МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції та запевнили, що й надалі докладатимуть усіх зусиль, щоб слідувати семи принципам ядерної безпеки та захищеності, сформульованим на основі стандартів те керівних документів МАГАТЕ з ядерної та фізичної безпеки.

Учасники Конференції закликали росію припинити наражати на небезпеку весь світ і «з нетерпінням» очікують створення захисної зони ядерної безпеки та фізичного захисту на Запорізькій атомній електростанції та навколо неї у спосіб, який забезпечить захист суверенітету і територіальної цілісності України.

«Ми знову закликаємо російську федерацію негайно припинити всі дії проти ядерних об’єктів та на ядерних об’єктах в Україні для того, щоб українські компетентні органи змогли відновити повний контроль над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України задля забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації, а також для того, щоб МАГАТЕ безпечно й у повному обсязі здійснювало свою діяльність з перевірки гарантій в Україні», – зазначено у спільній заяві.

🌐 Заяву підписали:
Албанія, Австрія, Австралія, Багамські Острови, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Республіка Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Республіка Молдова, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Уругвай, а також Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом).

#НовиниКомпанії #ЗАЕС

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
🌍 50 країн – учасниць
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/9631-rumunija-pereobladna-vugilnu-elektrostantsiju.html