Войти

Вибір «зеленого» тарифу чи продаж електроенергії на ринкових умовах – це рівняння з кількома невідомими, - Деревицький

Вибір «зеленого» тарифу чи продаж електроенергії на ринкових умовах – це рівняння з кількома невідомими, - Деревицький

Про «зелений» тариф UBNow поспілкувався із Дмитром Деревицьким – співвласником групи компаній АЛЛО, до складу якої входить компанія з виробництва енергії.

Вигідність «зеленого» тарифу досить примарна
Попри те, що «зелений» тариф у більшості випадків вищий за середньодобовий на ринку, його вигідність для бізнесу примарна. Гроші за продаж електроенергії «на ринку» ви отримуєте одразу. А «зелений» тариф оплачується на 40%. Формується заборгованість - 60% виплат за вироблену енергію. Заборгованість формується у гривнях. Ніхто не знає, коли закінчиться воєнний стан, і держава почне розраховуватися. Чи буде борг сплачено одномоментно, чи держава реструктуризує його (що ймовірніше)? Яким буде курс євро/гривня? Дехто з гравців «зеленого» ринку розпочав судовий процес із державою щодо стягнення боргу до закінчення воєнного стану. Мої прогнози щодо рішення суду буде негативним.

Підвищення тарифів не позначиться на виробниках зеленої енергетики?
З підвищенням тарифів з 1 липня гравці ринку очікують на збільшення відсотка виплат. Як буде насправді – невідомо. Є висока ймовірність, що підвищення тарифів не позначиться на виробниках «зеленої» енергетики: кошти буде спрямовано на ремонт електромережі.
Важливий час, коли виробник уклав контракт. Чим раніше це сталося, тим вищим для нього є «зелений» тариф і більше аргументів для його збереження. Чим ближче до початку війни було підписано договір, тим тариф є нижчим, тож менше аргументів для його збереження.

«Зелений тариф» і кредитна історія: як пов’язані
Важливе значення має кредитна заборгованість перед банком. Чи вистачає отриманих 40% тарифу на обслуговування кредиту, чи банк погодився на реструктуризацію боргу, чи вимагає погашення тіла кредиту? Від цього залежить, чи зможе підприємство дозволити собі зберегти «зелений» тариф, чи буде змушене під тиском кредитних обставин переходити на продаж за ринковими умовами.

UBNow > Підписатися
Вибір «зеленого» тарифу чи продаж
0
https://vojna-v-ukraine.com/ukraine-now/59091-utro-v-rossii-nachinaetsja-s.html