Войти

⚡️⚡️⚡️ Петро Котін: санкції, які вводяться проти росатома й атомної енергетики загалом, мають велике значення

⚡️⚡️⚡️ Петро Котін: санкції, які вводяться проти росатома й атомної енергетики загалом, мають велике значення

В колонці президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна для видання «Економічна правда» йдеться про руйнування монополії росії на виробництво ядерного палива.

Зокрема, зазначається, що Болгарія та Чехія вирішили замінити паливо з рф на американське Westinghouse та французьке Framatome. А Фінляндія відмовилася від послуг росіян з будівництва АЕС (втрати рф орієнтовно оцінюються у 7 млрд євро).

Про відмову у співпраці повідомили і Швеція. Бажання купувати паливо у агресора не має також Словаччина.

Україна мала спадкову залежність від рф в атомній галузі, адже енергоблоки ВВЕР-440 та ВВЕР-1000 були збудовані ще за радянських часів.

До 2022 року ядерне паливо на українські АЕС постачалось із росії (ТВЕЛ) та США (Westinghouse). У перші ж дні повномасштабного російського вторгнення Енергоатом припинив будь-яку співпрацю з росатомом.

Та якщо робота над паливом для блоків-«тисячників» велася давно і воно (ядерне паливо американської компанії Westinghouse) вже використовувалось на українських АЕС, то розробка для ВВЕР-440 стала справді революційною. Це дало потужний сигнал країнам східної Європи, де наразі експлуатується майже два десятки реакторів ВВЕР-440 радянської розробки.

Енергоатом і американська компанія Westinghouse запустили процес витіснення росії з ринку ядерного палива. І він виявився більш ніж успішним.

Із повним текстом колонки можна ознайомитися за посиланням: epravda.com.ua/columns/2023/11/21/706830">epravda.com.ua/columns/2023/11/21/706830

#новини_компанії

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA
⚡️⚡️⚡️ Петро Котін: санкції, які
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/77690-vijna-rf-proti-ukraini-uvijshla.html