Войти

⚛️⚛️⚛️ Петро Котін: власне виробництво ядерного палива є значно вигіднішим, ніж його імпорт

⚛️⚛️⚛️ Петро Котін: власне виробництво ядерного палива є значно вигіднішим, ніж його імпорт

Друга частина колонки президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна для видання «Економічна правда» про руйнування монополії росії на виробництво ядерного палива.

Загарбницька війна росії проти України загострила питання диверсифікації постачання ядерного палива для країн, в яких функціонують атомні електростанції. Світ вже має досвід відмови від російських нафти і газу, на черзі – ядерне паливо для атомних реакторів. І першою, хто спромігся це зробити, стала саме Україна.

Протягом перших днів повномасштабного російського вторгнення Енергоатом припинив будь-яку співпрацю з росатомом. Та ще до початку війни команда НАЕК взяла безповоротний курс на повну відмову від постачання ядерного палива з країни-агресорки.

✅ З 2020 року Компанія не здійснила жодної закупівлі російського палива.

✅ У вересні 2020 року за участі Президента України Володимира Зеленського був укладений контракт між Енергоатомом і Westinghouse щодо постачання паливних збірок для реакторів ВВЕР-440.

✅ У вересні 2023 року паливо, виготовлене Westinghouse за участі фахівців Енергоатома, успішно завантажили у вітчизняний реактор (хоча виготовити паливо мали тільки в 2024-му).

Тож Україна стала першою та поки, на жаль, єдиною державою у світі, яка перевела енергоблоки радянської розробки (і ВВЕР-1000, і ВВЕР-440) на ядерне паливо американської компанії Westinghouse.

Якщо інші європейські держави перейдуть на вже апробоване паливо для реакторів типу ВВЕР-440, росія протягом наступних п'яти років втратить щонайменше 2 – 2,5 млрд доларів США прибутку.

Наступний етап руйнування російської монополії – налагодження виробництва компонентів тепловидільних збірок (хвостовиків і голівок для паливних касет). Завдяки власному виробництву Україна вже з 2026 року забезпечуватиме себе власним ядерним паливом на 50%. Іншу половину покриватиме Westinghouse.

Власне виробництво ядерного палива є значно вигіднішим, ніж його імпорт. І важливою є не лише ціна.

Серед переваг:

✅ додаткові надходження до бюджету України,

✅ нові робочі місця,

✅ сучасне високотехнологічне виробництво.

Продовження – у наступних постах.

epravda.com.ua/columns/2023/11/21/706830">epravda.com.ua/columns/2023/11/21/706830

#новини_компанії

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA
⚛️⚛️⚛️ Петро Котін: власне виробництво
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/77556-mi-zupinimo-vijnu-jakscho-viddamo.html