Войти

Розблокування портів для всіх – це питання виживання економіки і отримання понад 20 мільярдів доларів щорічно – Водовіз

Розблокування портів для всіх – це питання виживання економіки і отримання понад 20 мільярдів доларів щорічно – Водовіз

Україна має використати відмову Росії від Зернової угоди, і розблокувати порти для експорту всіх видів продукції: це питання виживання української економіки, адже дасть більше 20 млрд доларів надходжень щорічно — керівник проєктного офісу генерального директора «Метінвесту» Олександр Водовіз у ефірі 5 каналу.

«Для нас ціна питання, якщо всі кораблі підуть – $20 мільярдів в рік, для них – від $80 до 100 млрд. Весь азово-чорноморський басейн Російської Федерації, всі товари, які виходять через Босфор - це питання 100 мільярдів. А ми якось про це питання трошки забули», - наголосив Водовіз.

Він зауважив, що саме таким чином потрібно ставити умови для росіян – адже вони мають змогу возити морем усі види продукції, в той час як для України дозволено возити тільки аграрну продукцію, через що ми отримуємо значні втрати бюджету.

«Допомога МВФ Україні за 7 місяців 2023 року склала 3,5 мільярда. А податки, які Україна могла би отримати від відкритих портів – це є близько 5 мільярдів доларів. Це вартує того, щоб цим питанням займалися усі в державі? Напевне вартує», - наголосив Водовіз.

Фінансова допомога від Сполучених Штатів Америки Україні за 2022 рік склала 18 мільярдів доларів – тобто, стільки ж, скільки Україна могла би заробити сама, якби мала можливість експортувати продукцію морем.

Як відомо, дія Зернової угоди офіційно припинилася: МЗС Росії відкликало гарантії безпеки судноплавства в акваторії Чорного моря, а Зеленський заявив, що навіть без Росії треба робити все, щоб Україна могла використовувати чорноморський коридор.

Украина Online | Подписаться
Розблокування портів для всіх –
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/57851-dovidka-pro-radiatsijnij-stan.html