Войти

⚡️ Ціни на електричну енергію в Україні на спотовому ринку є нижчими, ніж у сусідніх країнах, і це сприяє експорту електроенергії

⚡️ Ціни на електричну енергію в Україні на спотовому ринку є нижчими, ніж у сусідніх країнах, і це сприяє експорту електроенергії

Польське видання WysokieNapiecie опублікувало ціни на електроенергію на європейських біржах за липень 2023 року. У сусідній Польщі 🇵🇱, наприклад, 1 МВт-год коштує 116 євро, у Словаччині 🇸🇰 – 91, в Угорщині 🇭🇺 – 95, в Румунії 🇷🇴 – 97 євро за 1 МВт-год. В Україні 🇺🇦 ж, за даними АТ «Оператор ринку», ціна базового навантаження на РДН («ринок на добу наперед») становила 3463 грн/МВт-год (без ПДВ), або близько 86 євро за 1 МВт-год (за курсом 40,4 грн/євро). 

На сьогодні в Україні ціна базового навантаження залишається нижчою, ніж у сусідніх країнах. Так, на 21 листопада 2023 року спотова ціна в нашій державі дорівнювала 106 євро за МВт-год, тоді як у Польщі 🇵🇱, Словаччині 🇸🇰, Угорщині 🇭🇺 та Румунії 🇷🇴 – 124 євро за МВт-год.

Рівень ціни на електричну енергію в Україні є нижчим за сусідні країни, і це сприяє експорту електроенергії. Така вартість багато в чому зумовлена структурою її виробництва.

В Україні 🇺🇦 частка атомної генерації в енергобалансі є однією з найбільших в Європі: АЕС забезпечують близько 55% загальнонаціонального електроспоживання, навіть в умовах війни і тимчасової окупації найбільшої атомної електростанції в Європі – Запорізької АЕС.

Для порівняння: в Польщі 🇵🇱 понад 70% енергобалансу припадає на теплову генерацію, яка працює на вугіллі (в країні наразі немає жодної АЕС). Відповідно, польські компанії сплачують значні кошти за квоти на викиди CO₂. Як наслідок – ціна на електроенергію в Польщі є однією з найвищих в Європі. Прагнучи виправити ситуацію, поляки затвердили енергетичну стратегію, якою передбачено будівництво 6–9 АЕС.

Водночас в Україні ціна електричної енергії для населення залишається однією з найнижчих в Європі. Таку ціну для побутових споживачів забезпечують дві державні компанії – ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго», на яких уряд поклав відповідні спеціальні обов’язки. Саме ці дві компанії покривають різницю між ринковою та фіксованою ціною на електроенергію для населення.

Енергоатом забезпечує близько 90% фінансового ресурсу, необхідного для утримання ціни для населення на низькому рівні. Окрім того, НАЕК забезпечує електричною енергією базового навантаження постачальників універсальних послуг - ПУПів, які й постачають її побутовим споживачам.

⚛️ Атомна енергетика – база!

wysokienapiecie.pl/92940-chcesz-stalej-ceny-pradu-zaplacisz-jak-za-zboze">wysokienapiecie.pl/92940-chcesz-stalej-ceny-pradu-zaplacisz-jak-za-zboze

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW | IN | TH | EA
⚡️ Ціни на електричну енергію
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/77470-na-rosii-pidtverdili-udar-zsu.html