Войти

⚠️ Окупація української ЗАЕС росіянами загрожує катастрофою, – Петро Котін

⚠️ Окупація української ЗАЕС росіянами загрожує катастрофою, – Петро Котін

В інтерв’ю Financial Times президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін наголосив на тому, що ризик аварії на окупованій російськими військовими Запорізькій атомній електростанції зростає. Він зазначив, що за десятибальною шкалою рівень небезпеки становить «від семи до восьми, але це оптимістично, і все може статися будь-якої миті».

Очільник Енергоатома нагадав, що 5 вересня станція була відключена української електромережі, тому зараз для забезпечення роботи систем безпеки вона покладається виключно на власні сили.

Хоча реактори на ЗАЕС розроблені так, щоб витримувати удар літака, проте бойові дії загрожують порушити роботу систем охолодження, збільшуючи ризик розплавлення, підкреслив Петро Котін, і «ця ситуація може привести нас до ядерної катастрофи»: якщо охолоджувачі перестануть працювати, реактор розплавиться – і станеться катастрофа, схожа на аварію на японській Фукусімі в 2011 році.

Президент Енергоатома повідомив, що обстріли Запорізької АЕС почалися близько місяця тому, незабаром після того, як російські окупанти представили керівникам станції детальний план її відключення від української мережі та подачі електроенергії в окупований Крим.

Ситуація на станції не покращилася і після візиту МАГАТЕ, який мав би сприяти виведенню російських військ із ЗАЕС, констатував Петро Котін: «Ви бачите якісь зміни? Стає навіть гірше. Введіть туди миротворців ООН – і все буде нормально».

Деталі – за посиланням: https://on.ft.com/3KPmobj">https://on.ft.com/3KPmobj

#НовиниКомпанії

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️ Окупація української ЗАЕС росіянами
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/5731-magate-gotove-negajno-rozpochati.html