Войти

⚠️ МАГАТЕ має заявити, що зброї не місце на ЗАЕС, – Герман Галущенко

⚠️ МАГАТЕ має заявити, що зброї не місце на ЗАЕС, – Герман Галущенко

Запорізька атомна станція має перебувати під контролем України, щоб виконати всі рекомендації МАГАТЕ. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі марафону Єдині новини.

«Місія МАГАТЕ має заявити про те, що наявність військових, наявність зброї на станції є дійсно загрозою ядерній безпеці. Це очевидно», – наголосив Герман Галущенко.

Він зауважив, що місія відбулася з ініціативи і на запрошення України. «Ця місія унікальна, тому що аналогів в історії МАГАТЕ не існує взагалі. Місії відбувалися на об’єкти, що були контрольовані державами. Але такого формату місії, як зараз, не було. МАГАТЕ може піднятися на інший рівень, давши оцінку таким суттєвим порушенням ядерної безпеки», – сказав міністр.

За його словами, фахівці місії, які залишаться на станції протягом декількох днів, мають оцінити фактичну ситуацію на станції та надати розширену інформацію та рекомендації щодо забезпечення ядерної безпеки.

«Ключовою буде частина місії, яка зараз залишилась на станції. Планується, що вона перебуватиме там 3-4 дні. У нас багато спільних підходів щодо технічних питань, які треба оцінити на станції. Фактично фахівці МАГАТЕ визнають порушення ключових основоположних принципів ядерної безпеки через дії, що вчиняють окупанти», – зазначив очільник Міненерго.

«Рекомендації і звіти МАГАТЕ мають бути надіслані Україні, експлуатуючій організації ЗАЕС – «Енергоатому». І ми маємо виконати ці рекомендації, усунути наслідки варварських дій окупантів. Але для цього ми повинні мати доступ до станції. Вона має бути повернена під контроль України», – наголосив міністр.

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚠️ МАГАТЕ має заявити, що
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/5120-rashisti-breshut-manipuljujut-ta.html