Войти

Зниження рівня води в Каховському водосховищі не матиме серйозних наслідків для ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС за умови дотримання необхідних заходів – Олег Коріков

Зниження рівня води в Каховському водосховищі не матиме серйозних наслідків для ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС за умови дотримання необхідних заходів – Олег Коріков

Після отримання інформації про замінування Каховської ГЕС у жовтні 2022 року експлуатуюча організація ДП НАЕК «Енергоатом», на вимогу Держатомрегулювання, здійснила аналіз можливих впливів зниження рівня води в Каховському водосховищі на безпечну експлуатацію Запорізької АЕС та розробила заходи на такий випадок. Про це під час засідання парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування повідомив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«За ініціативою Держатомрегулювання взимку ДП «Енергоатом» розробив «Аналіз безпеки при зниженні рівня води Каховського водосховища» та розробив «Заходи при зниженні рівня води Каховського водосховища», - сказав Олег Коріков.

Він наголосив, що зниження рівня води Каховського водосховища не повинне впливати на стан ядерної та радіаційної безпеки Запорізької АЕС за умови виконання цих заходів та за умови того, що усі енергоблоки ЗАЕС будуть перебувати у стані «зупину».

Водночас Олег Коріков підкреслив, що складно спрогнозувати стан ядерної та радіаційної безпеки в умовах окупації ЗАЕС терористами зі зброєю в руках, перебування на промисловому майданчику нелегітимного персоналу, так само як складно спрогнозувати подальші цілі та дії окупантів.

Очільник Держатомрегулювання також зазначив, що активно відбувається інформування міжнародних партнерів і колег, ядерних регуляторів провідних країн світу, для того, щоб світова спільнота мала адекватну оцінку ситуації із ядерною та радіаційною безпекою в Україні та розуміла усі ймовірні наслідки продовження окупації найбільшої у Європі АЕС.
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/49489-ministr-energetiki-ukraini-german.html