Войти

❗️ рф заблокувала ухвалення підсумкового протоколу конференції ООН про ядерну зброю

❗️ рф заблокувала ухвалення підсумкового протоколу конференції ООН про ядерну зброю

Оглядова конференція ООН щодо виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) не змогла завершитися підписанням спільного підсумкового документа, повідомляє Радіо Свобода та The Guardian.

Після виступу представника МЗС росії головуючий на конференції Густаво Злаувінен заявив, що сторонам не вдалося досягти згоди стосовно своєї предметної роботи. Проти пункту про те, що саме Україна має здійснювати контроль над Запорізькою АЕС, виступила москва.

росіяни були єдиними, хто не підтримав проєкт договору. Водночас рашисти за своїми методичками звинуватили у зриві підписання угоди Україну та її «захисників», назвавши перемовини «односторонньою грою».

Сара Бідгуд, директор програми нерозповсюдження Євразії в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна, сказала, що ДНЯЗ не було непоправно порушено і що будь-яка інша країна ухвалила б його текст.

«Найважливішим висновком для мене є те, наскільки далекосяжним став вплив війни росії в Україні, – наголосила вона. – Навіть у найтемніші моменти холодної війни співпраця на підтримку ДНЯЗ часто була можливою.  Але те, що ми побачили сьогодні на останньому пленарному засіданні, не віщує нічого доброго для майбутнього ядерної дипломатії, включно з такими питаннями, як контроль над озброєннями».

У проєкті підсумкового протоколу є чотири згадки про Запорізьку АЕС. Зокрема, країни виявляли б «серйозну стурбованість з приводу військових дій» на ядерних об’єктах або поблизу них, наголошували б на «першочерговій важливості забезпечення їх контролю з боку компетентних органів України».

Також у документі держави підтримують зусилля МАГАТЕ щодо відвідин ЗАЕС.

Для публікації комюніке потрібно схвалення 191 країни – всіх учасників Договору, спрямованого на стримування поширення ядерної зброї й у підсумку – на досягнення миру без неї.

https://www.rferl.org/a/russia-npt-treaty-adoption-blocked-zaporizhzhya/32006790.html

https://www.theguardian.com/world/2022/aug/27/russia-blocks-un-nuclear-treaty-agreement-over-zaporizhzhia-clause

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
❗️ рф заблокувала ухвалення підсумкового
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/4174-page.html