Войти

🗣 росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи, – Володимир Зеленський

🗣 росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи, – Володимир Зеленський

«Сьогодні вперше в історії зупинилася Запорізька атомна станція. Спрацював аварійний захист енергоблоків – після того, як російським обстрілом була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України», – сказав Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

Він наголосив, що на ЗАЕС одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки.

«Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювала автоматика й наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи», – підкреслив Глава держави.

За його словами, південь України – окуповані райони – вже в стані гуманітарної катастрофи, «на додачу до всього зла, яке туди принесли окупанти, відбулося відключення електрики, води, каналізації».

«росія принесла на нашу землю деградацію, якої тут ніколи не бачили. Це все було просто неможливим до окупації. Але в цьому й сенс і гордість сучасної російської держави: вона вміє лише одне – робити можливим найгірше», – відзначив президент.

Володимир Зеленський запевнив, що держава робить все можливе, щоб не допустити аварійного сценарію, «але це залежить не тільки від нашої держави. Ключове – потрібен такий міжнародний тиск, який змусить окупантів негайно вийти з території Запорізької АЕС».

«МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Бо кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи», – сказав він.

Глава держави також відзначив, що Україна робить все можливе для того, аби світ знав кожну деталь ситуації на Запорізькій АЕС.

Енергодар 🇺🇦 | Поділитися новиною
🗣 росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи, – Володимир Зеленський 🗣 росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи, – Володимир Зеленський 🗣 росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи, – Володимир Зеленський
preview
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/3967-chto-mozhet-zhdat-nas-v.html