Войти

🇺🇳 росія використовує ЗАЕС як плацдарм для ведення війни, – США

🇺🇳 росія використовує ЗАЕС як плацдарм для ведення війни, – США

На засіданні Ради Безпеки заступник постпреда США при ООН Річард Міллс засудив росію за використання Запорізької АЕС – найбільшої в Європі – у військових цілях.

«Чому ядерний об’єкт використовується російськими військами як плацдарм для війни? На ці запитання можуть відповісти лише путін і члени російської делегації, які сьогодні перебувають на Радбезі ООН», — розпочав Міллс.

Він додав, що тільки влада рф може пояснити, чому вона вважає, що може силою перекроювати міжнародні кордони всупереч Статуту ООН.

«І тільки вони можуть пояснити, чому їхні війська безрозсудно атакували і захопили контроль над станцією, поставивши нас на межу ядерної катастрофи», — заявив заступник постпреда США при ООН.

Річард Міллс переконаний, що ядерної катастрофи на ЗАЕС можна уникнути: «росія створила цей ризик, і тільки росія може його розсіяти. Рішення нескладне. Вони повинні припинити неспровоковану, невиправдану війну і вивести свої війська. І враховуючи терміновість ситуації, рф повинна негайно виконати рекомендацію Генсека Гутерріша та встановити демілітаризовану зону в районах навколо ЗАЕС».

Відзначивши бездоганний досвід України щодо безпеки ядерної енергії на ЗАЕС до захоплення її росією, Річард Міллс акцентував увагу на тому, що електроенергія, яка виробляється на станції, належить українській державі.

«Ми також закликаємо росію погодитися на візит МАГАТЕ на об’єкт таким чином, щоб поважати суверенітет України. І ми повторюємо слова Генерального секретаря про те, що електроенергія із Запорізької АЕС – це українська електроенергія, і цей принцип потрібно неухильно поважати», – підсумував він.

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
🇺🇳 росія використовує ЗАЕС як
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/3617-i-generalnij-direktor-vp-paes.html