Войти

‼️ Захоплена Каховська ГЕС працює на 30–40% потужності, робота взимку – під питанням

‼️ Захоплена Каховська ГЕС працює на 30–40% потужності, робота взимку – під питанням

Про роботу станції в умовах окупації, а також ризики її функціонування в зимовий період Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота розповів Forbes Ukraine: «Ми поки що не розуміємо, чи буде працювати зимою Каховська ГЕС, яка з перших днів війни в окупації. Зараз станція працює трьома агрегатами з шести – це 30–40% потужності».

Основне завдання «Укргідроенерго» – забезпечувати вітчизняну об'єднану енергосистему (ОЕС) балансуючим і аварійним резервом, пояснив він. І саме тому експорт електроенергії поки відбувається не надто активно: «Зараз нам важливіше тримати резерв потужності для України. Для прикладу: нещодавно відключився блок Запорізької АЕС на 1000 МВт. Це велика проблема для енергосистеми. Якщо цей дефіцит швидко не покрити, то може статися аварія».

Каховська гідроелектростанція функціонує рівним графіком тільки в денні години з 8:00 до 22:00 та не бере участі в балансуванні ОЕС. Зараз Укргідроенерго не може поставляти туди запчастини для підготовки до осінньо-зимового періоду. Та навіть якщо ГЕС припинить працювати, то ніякої великої біди не станеться.

«Станція може працювати достатньо довго, якщо не буде зовнішнього втручання в її діяльність. Тобто не буде обстрілів ліній електропередач та підстанцій, нищення обладнання. Втім, якщо станція зупиниться, то катастрофи не буде. Вода буде йти через водозливну греблю. Тому не буде ні прориву дамби, ні обміління», – наголосив Сирота.

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
‼️ Захоплена Каховська ГЕС працює
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/2388-pratsivniki-zaes-povernulis-schob.html