Войти

⚛️ Westinghouse прагне розробити новий вид ядерного палива для фінської АЕС Ловійса, яким володіє державний концерн Fortum, щоб відмовитись від російського палива

⚛️ Westinghouse прагне розробити новий вид ядерного палива для фінської АЕС Ловійса, яким володіє державний концерн Fortum, щоб відмовитись від російського палива.

У 2001–2007 фінська АЕС використовувала ядерне паливо British Nuclear Fuel Limited, яке постачалося на станцію і використовувалося паралельно паливом російської компанії «ТВЕЛ» на початку 2000-х років, а з 2007-го на АЕС Ловійса використовували лише російське ядерне паливо. Нинішня угода фінської станції з росіянами чинна до закінчення терміну дії поточних ліцензій на експлуатацію двох енергоблоків АЕС у 2027 і 2030 роках.

Навесні 2022 року Fortum подав заявку на отримання нової ліцензії на експлуатацію обох блоків до 2050 року та оголосив про новий тендер на постачання палива для нового періоду дії ліцензії на експлуатацію. Наразі Westinghouse не виробляє паливо ВВЕР-440, хоча постачає паливо для реакторів ВВЕР-1000 радянської розробки в Україні.

У вересні Westinghouse та іспанська Enusa Industrias Avanzadas оголосили про свій намір співпрацювати у виробництві палива для ВВЕР-440. Компанії прагнуть постачати західну альтернативу російському паливу для станцій, які використовують ВВЕР-440.

АЕС Ловійса складається з двох блоків ВВЕР-440 радянської розробки, які були введені в експлуатацію в 1977 і 1980 роках.

Нагадаємо, Westinghouse – багаторічний надійний партнер ДП «НАЕК «Енергоатом». Компанії підписали угоду про будівництво в Україні дев'яти нових енергоблоків за технологією АР1000. Енергоатом вже розпочав реалізацію проєкту з будівництва 5-го та 6-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС, який планується завершити до 2029 року.

Крім того, компанії в присутності президента України Володимира Зеленського підписали договір щодо впровадження в експлуатацію паливних збірок виробництва Westinghouse на енергоблоках ВВЕР-440 Рівненської АЕС.

neimagazine.com/news/newswestinghouse-to-design-fuel-for-fortums-loviisa-npp-10384325">neimagazine.com/news/newswestinghouse-to-design-fuel-for-fortums-loviisa-npp-10384325

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚛️ Westinghouse прагне розробити новий
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/19449-vikonavchij-direktor-asotsiatsii-jadernoi.html