Войти

‼️ Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою

‼️ Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою. Це аксіома – Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський
під час виступу на саміті G20 наголосив, що саме зараз треба й можна зупинити руйнівну російську війну.

Він озвучив низку пропозицій, зокрема щодо радіаційної та ядерної безпеки.

«Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою. Це аксіома. Але на очах у всього світу росія перетворила нашу Запорізьку атомну станцію на радіаційну бомбу, яка може вибухнути будь-якої миті. Куди ж піде радіаційна хмара? Можливо, на територію ЄС. Можливо, в Туреччину. Можливо, на Близький Схід. Я вважаю злочинною навіть гіпотетичну можливість такого сценарію!», – підкреслив Глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що радіаційна безпека має бути відновлена. МАГАТЕ вже надала відповідні рекомендації, підтверджуючи всі ті ризики, про які неодноразово говорили.

«росія повинна негайно вивести з території Запорізької АЕС усіх своїх бойовиків. Станція має бути негайно передана під контроль МАГАТЕ та українського персоналу. Має бути негайно відновлене нормальне підключення станції до енергомережі, щоб ніщо не загрожувало стабільності реакторів», – сказав він.

Володимир Зеленський розповів, що Україна запропонувала направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції. Такі місії можуть верифікувати, що справді припинена будь-яка ворожа активність проти українських атомних об’єктів.

За його словами, росія може вже завтра розпочати демілітаризацію Запорізької АЕС, якщо справді готова відновити порушену нею радіаційну безпеку.

«Те саме стосується божевільних погроз ядерною зброєю, до яких вдаються російські посадовці. Немає й не може бути жодних виправдань ядерному шантажу. І я дякую вам, шановні G19, за те, що ви це чітко підтверджуєте.

Але, будь ласка, застосуйте всю вашу міць, щоб змусити росію відмовитися від будь-яких погроз ядерною зброєю. Підставою для таких зусиль може бути Будапештський меморандум і відповідні можливості держав-підписантів»
, – наголосив Президент України.

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/17179-ssha-zapustili-prokt-feniks.html