Войти

⚛️ Малі модульні реактори: Україна і США розпочинають дворічний проєкт з виготовлення чистої енергії – Герман Галущенко

⚛️ Малі модульні реактори: Україна і США розпочинають дворічний проєкт з виготовлення чистої енергії – Герман Галущенко

Україна в партнерстві зі США, а також Японією та Республікою Корея, візьме участь у державно-приватному консорціумі з науково-практичних розробок для малих модульних реакторів.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Навіть під час війни ми не зупиняємось у моделюванні нового енергетичного майбутнього України. Безвуглецева енергетика – один з головних фокусів світу у технологічному розвитку. Звісно, Україна, з нашим досвідом і потенціалом в атомній енергетиці, також буде брати активну участь у реалізації світового порядку денного», – зазначив він.

Проєкт, що передбачає роботу державно-приватного консорціуму з науково-практичних розробок для малих модульних реакторів, було анонсовано спеціальним уповноваженим Президента США з питань клімату Джоном Керрі на Конференції ООН зі зміни клімату СОР27.

Термін реалізації проєкту орієнтовно становитиме 2-3 роки. Перелік учасників включатиме як провідні компанії атомної галузі, так і науково-дослідні установи.

Зокрема, з боку США участь братимуть NuScale, FuelCell Energy, Clark Seed, Argone National Laboratory, а з боку України – НАЕК «Енергоатом» і Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. Крім того, участь візьмуть Doosan Enerbility, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T, Starfire Energy.

Проєкт має оцінити і продемонструвати технічну здатність, економічну конкурентоспроможність, а також можливість вироблення та використання в промислових масштабах водню і аміаку з використанням малих модульних реакторів для отримання чистої безвуглецевої енергії.

Для цього планується створення пілотної установки і проведення відповідного техніко-економічного аналізу її роботи.

«Напрацювання міжнародного державно-приватного консорціуму в тому числі будуть використані для розбудови, після нашої перемоги, нової енергетичної системи України і прискорять наш «зелений перехід», – наголосив Герман Галущенко.

Цей проєкт стане продовженням україно-американського партнерства у сфері технологій для малих модульних реакторів і підтверджує здатність України посісти гідне місце серед інноваційних лідерів у галузі чистої безвуглецевої енергетики світу, додав міністр.

mev.gov.ua/novyna/mali-modulni-reaktory-ukrayina-i-ssha-rozpochynayut-dvorichnyy-proyekt-z-vyhotovlennya">mev.gov.ua/novyna/mali-modulni-reaktory-ukrayina-i-ssha-rozpochynayut-dvorichnyy-proyekt-z-vyhotovlennya

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/17026-u-norvegii-vidklali-rishennja.html