Войти

🇧🇬 У Болгарії терміново шукають альтернативу російському ядерному паливу

🇧🇬 У Болгарії терміново шукають альтернативу російському ядерному паливу

Парламент країни зобов’язав тимчасовий уряд прискорити процедуру отримання ядерного палива не з росії для двох радянських реакторів АЕС Козлодуй, які досі постачалися лише з Москви.

На думку партії, яка висунула відповідну пропозицію, уряд має терміново гарантувати енергетичну та національну безпеку країни, забезпечивши альтернативне російському паливо для АЕС.

Багато законодавців підтримали пропозицію і тимчасовий уряд тепер повинен забезпечити першу поставку неросійського палива не пізніше квітня 2024 року. Угода має бути повністю незалежною від російських постачальників.

У відповідь голова енергетичної комісії Делян Добрев заявив, що паливо може надходити від французької компанії Framatome або американської компанії Westinghouse. Міністр енергетики Росен Христов заявив, що уряд готує тендер на постачання свіжого ядерного палива для АЕС Козлодуй. Westinghouse і Framatome, є головними претендентами на постачання палива для станції.

Нагадаємо, Westinghouse – багаторічний надійний партнер ДП «НАЕК «Енергоатом». Компанії підписали угоду про будівництво в Україні дев'яти нових енергоблоків за технологією АР1000. Енергоатом вже розпочав реалізацію проєкту з будівництва 5-го та 6-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС, який планується завершити до 2029 року.

euractiv.com/section/politics/news/bulgarian-government-must-urgently-find-non-russian-nuclear-fuel">euractiv.com/section/politics/news/bulgarian-government-must-urgently-find-non-russian-nuclear-fuel

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
🇧🇬 У Болгарії терміново шукають
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/16909-u-danii-zbudujut-1.html