Войти

🇲🇩 Молдова зіткнулася з енергетичною кризою внаслідок війни росії в Україні

🇲🇩 Молдова зіткнулася з енергетичною кризою внаслідок війни росії в Україні

Дефіцит електроенергії Молдова відчула з минулого місяця, коли російські війська почали наносити авіаудари по українських енергетичних об’єктах, які постачали близько 30% електроенергії, інформує Вloomberg.

Ситуація погіршилася після того, як розташована у Придністров'ї електростанція, яка забезпечувала Молдові близько 70% необхідної електроенергії, припинила виробництво через скорочення поставок російського газу.

«Ми переживаємо серйозну кризу, і ми ризикуємо залишитися без електрики та газу», – заявила президент Молдови Майя Санду. Вона додала, що цієї зими ціна на блакитне паливо для споживачів Молдови зросла в шість разів порівняно з минулим роком і вдвічі вище, ніж у Румунії. Ситуація з електроенергією теж не краща.

В Молдові вважають, що Кремль використовує енергію в поєднанні з іншими політичними й економічними засобами, щоб послабити уряд Санду. Адже Молдова не може собі дозволити різке підняття ціни на газ та електроенергію.

«Це ще один яскравий приклад того, що Росія використовує свої енергетичні ресурси як зброю», – заявила минулого тижня Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон. Європейська комісія працює з енергетичним співтовариством, щоб «забезпечити Молдові імпорт газу та електроенергії з альтернативних джерел, окрім Придністров’я», – сказала вона.

У той самий час молдовська державна компанія Energocom закупила на біржі в Румунії 65% електроенергії від необхідної Молдові за обсягом споживання. Про це повідомив віцепрем'єр та міністр інфраструктури і регіонального розвитку Андрій Спину. Відтак дефіцит електроенергії в країні становитиме приблизно 10% від необхідного їй обсягу.

bloomberg.com/news/articles/2022-11-02/moldova-faces-energy-crisis-as-result-of-russia-s-war-in-ukraine">bloomberg.com/news/articles/2022-11-02/moldova-faces-energy-crisis-as-result-of-russia-s-war-in-ukraine

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
🇲🇩 Молдова зіткнулася з енергетичною
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/15923-oae-ta-ssha-planujut.html