Войти

‼️ Європа продовжує залежати від урану з рф – росія може вдатися до чергового шантажу

‼️ Європа продовжує залежати від урану з рф – росія може вдатися до чергового шантажу

росія заробляє мільйони в Європі на урані і тепловидільних елементах для атомних станцій. Ця залежність є бомбою уповільненої дії для країн ЄС, адже ніхто не знає, скільки ще триватиме постачання урану з росії, пише німецьке видання RND.

Залежність від урану з рф і досі настільки серйозна, що жоден із пакетів санкцій ЄС та США так і не торкнувся російської атомної галузі. А це автоматично означає, що будь-якого наступного разу путін може використати уран як важіль впливу.

«Європа сильно залежить від російського урану. 20% – з росії, ще 20% – з лояльного до кремля Казахстану. Уран там видобуває та переробляє російська державна компанія «Росатом», – пише видання.

Майже кожна друга країна ЄС експлуатує атомні електростанції, в яких працює загалом близько 100 реакторів. Залежність від російського урану та паливних елементів є особливо високою у Центральній та Східній Європі, де 18 АЕС, побудованих росією і залежних від російських ТВЕЛів. Окрім реакторів у Словаччині, є ще дві АЕС у Болгарії, шість у Чехії, чотири в Угорщині та дві у Фінляндії. Євратом попереджає, що ЄС «значно вразливіший» до атомних електростанцій у цих п’яти країнах.

Інша ситуація у Франції, яка виробляє найбільше в Європі ядерної енергії та власні паливні елементи, але значну частину необробленого урану отримує з рф і Казахстану, як задокументував Грінпіс Франції.

«Франція цілком здатна зупинити закупівлю урану в росії. Для них цю ситуацію можна порівняти з відходом Німеччини від поставок російського газу», – зазначають експерти. Однак «Франція сподівається, що путін й надалі буде таким добрим і постачатиме уран. Але це небезпечна помилка, адже путін чекає сприятливого моменту, щоб припинити поставки урану до Європи».

Співпрацю з росією в галузі атомної енергетики продовжує і Німеччина: російська держкомпанія «Росатом» бере участь у зберіганні радіоактивних відходів з Німеччини та демонтажі німецьких АЕС, виведених з експлуатації.

За даними Європейського співтовариства з атомної енергії (Євратом), росія щороку заробляє на торгівлі ураном понад 450 млн євро.

rnd.de/politik/uran-fuer-atomkraftwerke-europas-gefaehrliche-abhaengigkeit-von-russland-YSITTGLSCRFVLFK3PMXLXXJ5DM.html">rnd.de/politik/uran-fuer-atomkraftwerke-europas-gefaehrliche-abhaengigkeit-von-russland-YSITTGLSCRFVLFK3PMXLXXJ5DM.html

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
‼️ Європа продовжує залежати від
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/14523-u-kanadi-ogolosili-pro.html