Войти

⚡️ Заява Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції

⚡️ Заява Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції

Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон рішуче засудила обстріли на Запорізькій АЕС, найбільшій атомній електростанції Європи, які завдали значної шкоди інфраструктурі, в тому числі поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива в межах периметру АЕС.

«Така безрозсудна поведінка російських збройних сил становить велику небезпеку для безпечної експлуатації станції, значно підвищуючи ризик ядерної аварії, і не повинна повторюватися. Хоча інформація, отримана з систем моніторингу радіоактивності ЄС, а також з міжнародних джерел, не вказує на підвищення рівня радіоактивності в Україні чи ЄС та на безпосередню радіаційну загрозу, військова діяльність навколо атомних електростанцій є неприйнятно небезпечною», – заявила вона.

Кадрі Сімсон наголошує, що Євросоюз закликає росію забезпечити швидке проведення ремонтних робіт і гарантувати безпеку працівників, які беруть участь як у ремонтних роботах, так і в експлуатації Запорізької АЕС.

«ЄС підтверджує, що розміщення російського військового персоналу та озброєння на ядерному об’єкті є відкритим порушенням усіх узгоджених на міжнародному рівні положень безпеки та гарантій. Російські військові та інший персонал повинні негайно вийти з майданчика, щоб український оператор міг безпечно експлуатувати станцію як невід’ємну частину енергосистеми та електромережі України», – повідомила пані Єврокомісар.

За її словами, українським органам ядерної безпеки має бути дозволено здійснювати повний регулятивний контроль, включаючи доступ до майданчика з метою виконання своїх обов’язків відповідно до міжнародних конвенцій і стандартів безпеки МАГАТЕ. Крім того, відповідні служби ЄК перебувають у тісному контакті як з МАГАТЕ, так і з українською владою, щоб оцінити ризики, пов’язані з нещодавніми інцидентами, і підтримати заходи з виправлення ситуації. Вони продовжуватимуть уважно стежити за ситуацією з ядерною безпекою в Запоріжжі та загалом в Україні.

«росія має понести повну відповідальність перед міжнародним співтовариством за свою агресію проти України та за свої протиправні й необачні дії, в тому числі щодо ядерної безпеки», – підкреслила Кадрі Сімсон.

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
⚡️ Заява Єврокомісара з питань
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/1213-posadovets-merii-kisheneva-opublikuvav.html