Войти

🚫 МЗС України наголошує на необхідності санкцій проти Росатома

🚫 МЗС України наголошує на необхідності санкцій проти Росатома

Міністерство закордонних справ України
виступило із заявою щодо спроби привласнення росією Запорізької атомної електростанції. МЗС наголошує, що довгий перелік злочинів і порушень росією міжнародного права поповнився намаганням взяти під своє керування Запорізьку АЕС.

«Розглядаємо відповідний указ президента рф з цього приводу нікчемним. Рішуче засуджуємо цей злочин, який ще більше посилює ризики та загрози у сфері ядерної безпеки, спричинені російською окупацією ЗАЕС», – йдеться в заяві відомства.

Також в МЗС закликали країни бути послідовними, щоб зрештою держава-терорист обов’язково отримала політичні, економічні та правові наслідки за всі свої злочинні та протиправні дії.

«Пропонуємо Європейському Союзу, державам Групи Семи та іншим партнерам невідкладно розглянути запровадження санкцій проти російської державної корпорації «Росатом», афілійованих із нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики Росії», – повідомили у зовнішньоекономічному відомстві України.

Крім того, воно закликало країни – члени МАГАТЕ обмежити співробітництво у межах будь-яких проєктів з росією, яка вдається до неприхованого ядерного шантажу всього світу.

«Розраховуємо на чітку позицію та ініціативну роль у цих питаннях з боку Генерального директора МАГАТЕ. Попереджаємо громадян росії, які виконуватимуть злочинні накази щодо привласнення об’єкта цивільної ядерної інфраструктури України, про кримінальну відповідальність за свої незаконні дії та незворотність покарання», – додали в МЗС.

Українські дипломати також вимагають від російської сторони забезпечення безпеки та недоторканності громадян України, які продовжують виконувати критичні функції на атомній електростанції.

«Вчергове наголошуємо на нагальності максимальної мобілізації зусиль всіх членів світового співтовариства задля забезпечення якнайшвидшої деокупації Запорізької АЕС та її повернення під контроль України як єдиного способу усунення нинішніх загроз у сфері ядерної безпеки», – резюмували в МЗС.

mfa.gov.ua/news/zayava-mzs-ukrayini-shchodo-sprobi-privlasnennya-rosiyeyu-zaporizkoyi-atomnoyi-elektrostanciyi">mfa.gov.ua/news/zayava-mzs-ukrayini-shchodo-sprobi-privlasnennya-rosiyeyu-zaporizkoyi-atomnoyi-elektrostanciyi

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
🚫 МЗС України наголошує на
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/10693-operator-aes-u-tehasi.html