Войти

🗣 Герман Галущенко закликав держави G7 ввести санкції проти Росатома і звернувся до МАГАТЕ щодо намагання росії юридично закріпити окупацію ЗАЕС

🗣 Герман Галущенко закликав держави G7 ввести санкції проти Росатома і звернувся до МАГАТЕ щодо намагання росії юридично закріпити окупацію ЗАЕС

Міністр енергетики України Герман Галущенко
звернувся до МАГАТЕ, єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон та профільних міністрів держав G7 з листами, в яких закликав до рішучих дій стосовно російської ядерної промисловості у зв’язку з намірами росії «юридично закріпити» окупацію ЗАЕС Росатомом.

«Росатом та інші підконтрольні йому юридичні особи підпадають під санкції в Україні. Ми закликаємо всі держави теж зробити такий крок, щоб зупинити незаконну діяльність цієї компанії. Ми звертаємося до наших міжнародних партнерів, зокрема ЄС та держав, які в нього входять, включити представників російської атомної промисловості до наступного пакету санкцій», – зазначається у зверненні.

В листах йдеться про те, що дії росії, зокрема указ президента рф про створення окремої юридичної особи для нібито експлуатації Запорізької АЕС, є грубим порушенням міжнародного права й основних принципів ядерної безпеки, захисту та гарантій. Намагаючись взяти під контроль Запорізьку АЕС, росія викрадає ядерні та радіоактивні матеріали, наявні на території електростанції. Такі дії росії повністю підривають зусилля МАГАТЕ щодо стабілізації ситуації навколо ЗАЕС.

«російська федерація як країна, що вдається до ядерного тероризму, має бути повністю позбавлена привілеїв і прав членства в МАГАТЕ відповідно до статуту організації. Ми закликаємо міжнародне співтовариство, включаючи МАГАТЕ, не вдаватися до кроків (це стосується й обміну інформацією та технологіями), які так чи інакше могли б легітимізувати незаконну присутність російського військового чи цивільного персоналу на об’єкті», – написав міністр.

«Україна захищає свою територію та бореться за незалежність відповідно до міжнародно визнаних принципів Статуту ООН. Згідно з чинними конвенціями з ядерної безпеки Україна несе повну відповідальність за свої ядерні об'єкти. НАЕК «Енергоатом» є єдиним ліцензіатом на експлуатацію ядерних установок, розташованих на території України. Встановлення будь-яких інших правил має визнаватися міжнародним співтовариством як серйозне порушення міжнародного права», – наголошується в листах.

www.mev.gov.ua/novyna/herman-halushchenko-zaklykav-derzhavy-g7-vvesty-sanktsiyi-proty-rosatoma-i-zvernuvsya-do">www.mev.gov.ua/novyna/herman-halushchenko-zaklykav-derzhavy-g7-vvesty-sanktsiyi-proty-rosatoma-i-zvernuvsya-do

Написати нам 🇺🇦 | FB | IG | YT | TW
🗣 Герман Галущенко закликав держави
0
https://vojna-v-ukraine.com/energoatom/10616-radnik-glavi-ofisu-prezidenta.html