Войти

☝️Що таке "резолюція парламенту США" або чому у процесі надання ATACMS концептуально нічого не змінилось

DeepState UA

22-06-2023, 18:32
☝️Що таке "резолюція парламенту США" або чому у процесі надання ATACMS концептуально нічого не змінилось

🌐Учора мережею пронеслась новина про резолюцію Палати Представників США з закликом надати ATACMS Україні. По різному її трактували у ЗМІ та мережі інтернет, тож давайте розбиратися.

📝9 червня 2023 року, республіканець від штату Нью Джерсі Томас Кін Молодший зареєстрував резолюцію Палати Представників під номером 488.
Резолюція має гучну назву "Заклик до адміністрації Байдена негайно надати Україні ATACMS".

👉Трішки розкажемо про види актів і їх шлях у парламенті США. Дуже спрощено. Детальніше можна прочитати за цим посиланням.

👀Видів актів у законотворчій системі США два: законопроекти (білли, bills) і резолюції.

📜Законопроекти подаються однією з палат Конгресу, узгоджуються комітетами, голосуються Конгресом (обома його палатами), а потім направляються на підпис президенту. Лише після цього законопроекти стають законами. До речі, у нашій законотворчій системі шлях вкрай схожий, просто палата у "конгресі" одна.

📑Резолюції ж поділяються на три види: спільні, збіжні і прості (joint, concurrent and simple).

1️⃣ Спільні резолюції мають такий самий життєвий шлях, як і законопроекти — подання, комітети, голосування, ... . З тією лише різницею, що зазвичай мають у тексті преамбулу перед пропозиціями. А ще подаються однією з палат, а не обома, як можна подумати з назви.

2️⃣ Збіжні резолюції — це такий собі механізм саморегуляції Конгресу: одна палата подає резолюцію, інша її розглядає і погоджує, обидві голосують, і цей акт записується в спеціальну "книгу" парламенту.

3️⃣ Прості резолюції подаються всередині однієї з палат, регулюють її "внутрішні" процеси або виражають її позицію чи думку, голосуються лише палатою, якою вони були подані і, що найважливіше, не є зобов'язанням та не направляються президентові. Такі резолюції підписуються головою відповідної палати, оприлюднюються і направляються в архів.

🤔Тож до якої категорії відноситься та сама резолюція, про яку вище була мова? Її повний номер – H.Res. 488. Отже це House Resolution. Проста резолюція. Не спільна (бо немає J – Joint у її номері).
Це просто заклик однієї з палат Конгресу США до адміністрації Байдена. Це не є зобов'язанням. Це non-binding resolution, як кажуть в США. Дана резолюція не буде голосуватись Сенатом, та не буде направлена Байдену на підпис.

🗳Палата Представників ще не голосувала за цю резолюцію. Вона лише пройшла перші слухання у профільному комітеті – комітеті закордонних справ. Бо стосується, вочевидь, закордонних справ. Після проходження вона буде (або не буде) додана у порядок денний на голосування, проголосована, і покладена в архів Палати Представників.

❗️У правовій системі США, щоб щось стало законом, це має підписати президент. На жаль, ненадання ATACMS Україні це рішення Байдена, Конгрес лише може тиснути на нього і його адміністрацію, у тому числі й подібними резолюціями.
☝️Що таке резолюція парламенту США
0
https://vojna-v-ukraine.com/deepstateua/51908-ljubish-pratsjuvati-za-kompom-abo.html